Den ena visste från åttonde klass vad hon ville bli.
Den andra hjälpte sin pappa i köket vid tio års ålder - för att lära honom laga mat.
Nästa år kvalar Hanna Lukowiesky och Angelica Österberg till Nordiska mäster-skapen i matlagning.
Horisont tillbringade fyra timmar i köket med de unga talangerna.
TEXT EMMA FAGERBERG FOTO KARL MELANDER
Har du rört om i svampen? frågar Angelica Österberg med ryggen åt Hanna Lukowiesky. Det blir tyst vid spisen i två sekunder medan Hanna hastigt rör om. — Ja, svarar hon sedan. När Horisont besöker köket i Desideriahuset på Wisbygymnasiet är det bara någon dag kvar innan gymnasie-SM i matlagning arrangeras i Stockholm. Angelica och Hanna går tredje året på restaurang- och livsmedelsprogrammet och har fått tillfälligt ledigt från sina praktikplatser — på Operakällaren respektive Fotografiska — för att träna inför tävlingen och vässa maträtterna de ska tävla med. — Det blir bättre och bättre. Första dagen kunde vi knappt göra vår rödbetssoppa utan att det blev kaos, men nu funkar det, konstaterar Hanna. Alla tävlingsrätter ska de skapa själva utifrån en råvarukorg och dessutom har de fått ramar att förhålla sig till. Förrätten ska exempelvis serveras med något bakat samt smaksatt smör, och efterrätten — med temat citrus — ska vara en flamberad crêpe med något fryst. — Varmrätten är hemlig än så länge, den får vi reda på under tävlingsdagen.
Så vi har jobbat med teknik: Vad kan man göra med broccoli? Vad kan man göra med fänkål? berättar Hanna. Tillsammans har de brainstormat fram sina rätter. Till förrätt: rödbetssoppa med pepparrotsmascarpone och durumbullar med rökt smör. Till efterrätt: kokoscrêpes, sherbet och saltkolakrisp med variation på citrus...
Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Klicka på länken HÄR