I 15 år hade han levt med tanken att ta sig ut ur Sovjetunionen.
När tillfället dök upp flydde han i ett flygplan som han stal i Lettland – och så när som på några hundra meter nådde han Gotland.
I maj 1987 nödlandade Roman Svistonov i havet utanför Östergarnsholm. Nu står flygplanet för allmänhetens beskådan på Gotlands försvarsmuseum i Tingstäde.
TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO KARL MELANDER
En tidig morgon i slutet av maj 1987 fick den svenska luftbevakningen ett radareko från någon form av farkost, som relativt långsamt närmade sig den gotländska kusten österifrån. Två Viggenplan skickades upp från F17-regementet i Ronneby för att kontrollera saken, men då dessa inte fann något märkvärdigt längs den gotländska östkusten återvände de till sin bas och avskrev radarblippen som ”oidentifierad”. Men det var inte bara Flygvapnets bas i Ronneby som fick larm. Först noterade en grupp morgonpigga fiskare på ett litet fiskefartyg från Herrvik ett mindre flygplan som puttrade fram på himlen. – Det är väl Kustbevakningen som är ute och spanar efter om vi har satt namn ordentligt på redskapen, lär skepparen ombord ha sagt. – Konstigt i så fall, det är ju en dubbeldäckare, ska en av fiskekamraterna ha noterat. – Har di nu skaffat sånt sattyg också, kontrade den förstnämnde.
Och så var det inte mer med den saken; även dessa herrar lät det hela bero. Kort senare lämnade en annan fiskare Herrvik och styrde då söder om Östergarnsholm och vidare österut. Några hundra meter från land upptäckte också han ett flygplan – i vattnet, och bara bakkroppen stack upp över ytan. Till råga på allt sken en sovjetiskt röd stjärna på planets stjärtfena... Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Klicka på länken HÄR