Meny
E-tidning
Annons
Annons

Allmänt

Gothemsgården såld – men inga pengar till bönderna

Publicerad: 2017-04-11

lägre gothem

Gothemsgårdens slakteri har sålts, men det blir inga pengar över till alla de bönder som har mångmiljonkrav på företaget efter konkursen.

Horisont har besökt paret som drev Gothemsgården, som sedan länge befinner sig på annan ort.

Samtidigt har de via ett annat bolag köpt sitt eget hus i Gothem, som nu ska hyras ut till ett vårdbolag.

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO SVEDS SIGNE SÖDERLUND & CHRISTER BJÖHLE

Ett stilla regn faller över Gothem och det är kallt i luften. Men redan innan utsatt tid anländer människor till det annars övergivna gamla slakteriet för att besöka auktionen av lösöret. Konkursen för det numera skandalomsusade slakteriföretaget Gothemsgården Gotland AB inleddes för över ett år sedan, och i mars i år beslutades det att själva slakteriet och dess innehåll skulle säljas var för sig.

Mellan 20 och 30 personer kommer och går under de två timmar som visningen pågår. Inne i slakteriet står allt som det lämnades i januari 2016, när konkursen var ett faktum och sagan om Gothemsgården all.

Köttkrokar hänger på sina ställningar, det ligger en kniv på en bänk och en tång på en annan. Djupa kar och långa bänkar i rostfritt stål står sida vid sida. I en korridor står skitiga stövlar på rad, ovanför hänger vita rockar. En skurmopp ligger på golvet, några golvskrapor lutar i ett hörn. Postfacken märkta ”Order”, ”Fraktsedel”, ”Post ut” och ”Post in” gapar tomma inne på kontoret, och på pärmryggarna i bokhyllan syns etiketter med text som ”Egenkontroll”, ”Krav”, ”Hygieniskt. Säkert. Effektivt” och ”Kompetensbevis”. På träpallar intill den lilla butiksdelen ligger stora mängder fårskinn, i en frys intill ligger fyra rejäla förpackningar innehållande lammnjure med ett bästföredatum i oktober 2015 och ett par paket lammkorv som gick ut i november 2014.

Det gulvita, sterila skenet från lysrören i taket - lyser upp de öde lokalerna där tiden liksom stannat. En klocka över ett tomt schema på väggen visar kvart över fyra. En annan klocka, liggande i ett diskställ i det lilla personalrummet, har stannat på elva minuter över elva.

En vecka senare är det utlämning av den lös-egendom som sålts på den nätbaserade auktionen under veckan som gått. Solen skiner och Daniel Eriksson, värderingsman på den Vallentunabaserade auktionsfirman PN Trading, specialiserad på konkurs- och avvecklingsauktioner, är nöjd.

– Allting har sålts och det är vi nöjda med; den här auktionen har gått något bättre än vi hoppades på, säger han.

Han och kollegan Emil Söderlund har öppnat den stora porten på slakteriets lastbrygga, och börjar bocka av de köpare som vunnit sina bud. De är ett 30-tal till antalet och ryms på ett A4-ark. Totalt närmare 300 objekt lades ut på auktionsfirmans hemsida – alltifrån enstaka köttkrokar, kontorsmateriel och golvskrapor till slaktbänkar, vinschar och maskiner.

Annons Annons

Även denna gång är besökarna tidiga, och redan innan utlämningen är tänkt att börja ringlar sig kön lång. Bilar med släp, skåpbilar, mindre lastbilar, alla trängs på vändplanen utanför slakteriet. Ut via lastbryggan bärs krokar och knivar, pärmar och kylklampar, hyllor och skyltar.

Gothemsgårdens konkurs inleddes den 22 januari i fjol, och då påbörjades också arbetet med att sälja slakteriet. Tanken från början var att sälja både fastigheten och lösöret, men så blev det inte.

– Inledningsvis var förhoppningen att sälja allt, både fastighet och lösöre, till en och samma köpare, men det visade sig att det inte fanns någon intressent som var villig att förvärva allt i ett. Efter avstämningar med både potentiella intressenter och med den berörda fordringsägaren beslutade vi därför att inleda en separat auktionsförsäljning av lösegendom vid sidan av försäljningen av fastigheten, säger advokaten Erik Andreasson, som biträder konkursförvaltaren Jonas Premfors under hanteringen av Gothemsgården Gotland AB:s konkurs.

Advokat Erik Andreasson är nöjd med utfallet av hela processen. När det gäller auktionsförsäljningen av lösegendomen gav den mer än vad man vågat hoppas på.

– Den gav ett antal hundra tusen allt som allt. Värderingsfirman hade bedömt värdet något lägre; det vi fick in överträffade värderingen en smula, så det är positivt, säger han.

Erik Andreasson vill inte kommentera hur mycket pengar man totalt fått in vid försäljningen av Gothemsgården och dess innehåll, inte heller vem som köpt  slakteriet. Men de bönder som har fordringar på bolaget lär inte få igen sina pengar.

– Nej nej, det vi har fått in är inte ens i närheten av de totala skulderna. I dagsläget har jag svårt att tänka mig att någon alls utöver den högst prioriterade fordringsägaren – alltså Almi – kommer att få ut några pengar.

Almi, som är Gothemsgårdens långivare och som gått in med säkerheter, har en fordran på totalt 1,25 miljoner kronor och är med detta den största enskilda fordringsägaren. Och att ingen mer än Almi lär få ut några pengar tyder på att försäljningen totalt inte gav mer än drygt en miljon kronor.

Utöver Almis 1,25 miljoner och Skatteverkets knappt 600 000 kronor, finns bland annat också en skuld till en advokatbyrå i Stockholm på nästan 300 000 kronor och en mindre skuld till pensionsbolaget Fora. Och så bönderna, det 30-talet lantbrukare som levererat djur som inte betalats. Deras totala fordring för obetalda djur ligger på 4,6 miljoner kronor, med Viveca Bornold som den enskilde bonde med störst krav, 300 000 kronor. Totalt ligger fordringar på Gothemsgårdens konkursbo på runt tio miljoner kronor. Pengar som till absolut största del alltså med största sannolikhet aldrig kommer att betalas tillbaka.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Annons Annons

Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev!

Få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!

Börja prenumerera
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024