Den 32-årige man som misstänks för mordet på Donners plats har häktats. Samtidigt som stor förstämning råder efter det som hänt, är de allra flesta förvissade om att detta inte får vara slutet för Almedalsveckan och det öppna, demokratiska samtalet.
–Våld får inte bli ett sätt att stoppa demokratin, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.
Häktningsförhandlingarna skedde bakom stängda dörrar. Den 32-årige mannen, som är bosatt i södra Sverige men som befunnit sig på Gotland sedan några dagar innan mordet, deltog via länk från häktet. Han har erkänt mordet, och har medgett att dådet var riktat mot den psykiatriska vården. Offret, Ing-Marie Wieselgren som arbetade med psykisk hälsa inom SKR, Sveriges kommuner och regioner, såg han som den psykiatriska vårdens ”ansikte utåt”. Åklagare Petra Götell häktade i går mannen på sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen förses med särskilda restriktioner, vilket bland annat innebär att han inte får ta del av medierapporteringen eller ta emot besök. Åtal ska väckas senast 8 augusti.
Under Almedalsveckans sista dag, torsdagen, rådde en förstämd stämning efter dådet eftermiddagen innan, det första våldsdådet med dödlig utgång i Almedalsveckans 50-åriga historia. –Det är jättetragiskt och svårt att ta in att det händer på Visbys gator på det sättet, sade regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) till Horisont på torsdagsförmiddagen. –Samtidigt känner jag att Almedalsveckan som demokratisk mötesplats, där man ska få lov att byta tankar och åsikter, nu blir viktigare än någonsin. Eva Nypelius befann sig alldeles i närheten av Donners plats där attacken skedde; hon hade lämnat platsen bara fem minuter innan och fick besked om händelsen i sin egenskap av regionstyrelseordförande, som ett led i de rutiner som finns vid allvarliga händelser. Eva Nypelius är själv aktiv inom SKR och känner därmed till Ing-Marie Wieselgren väl. –Vi är inte nära vänner men jag vet mycket väl vem hon är. Det känns oerhört tungt det som skett.
På torsdagskvällen var det Centerpartiets partiledare Annie Lööf som skulle hålla tal, och den avslutande dagen var Miljöpartiets. Efter attacken fördes diskussioner om veckan borde avslutas i förtid med anledning av det som hänt, framför allt med de två partier som ännu inte hade hållit sina tal. Men, den samstämmiga åsikten var att veckan och arbetet för demokrati och yttrandefrihet måste fortsätta. –Jag tänker att Almedalsveckan behövs mer än någonsin, det blir ännu mer angeläget att ha demokratiska mötesplatser, säger Eva Nypelius.
Efter att hela veckan avslutats med mångfaldsparaden på torsdagseftermiddagen, fick Horisont en kort pratstund med Miljöpartiets båda språkrör Märta Stenevi och Per Bolund. Under paraplyer i ett strilande regn på Donners plats, bara några meter från en ständigt växande hög av blommor och ljus som markerar platsen för det ofattbara. –Vi hade förstås samtal med både polisen och Region Gotland, som inte ansåg att säkerhetsläget för veckan förändrats. Och vi ville verkligen avsluta veckan som planerat, inte ställa in någonting, säger Per Bolund. –Det kändes viktigt att inte ställa in något utan att fortsätta det demokratiska samtalet för att stå emot våldet, säger Märta Stenevi. De båda språkrören tagna efter det inträffade, men fullt beslutna att både avsluta årets vecka och att verka för fortsatta Almedalsveckor och demokratiska samtal framöver. –Man måste vara medveten om riskerna. En lång rad städer har på senare tid drabbats av våldsdåd, och det är oerhört allvarligt varje gång något sånt här händer. Men våld inte får bli ett sätt att stoppa demokratin, säger Märta Stenevi.