Om polisen skulle tillåta DNA-släktforskning i utredningar av grova brott skulle mordet på Wisby hotell 1996 kunna lösas.
–Har gärningsmannen rötterna i Sverige så löser vi det absolut, säger DNA-släktforskningsexperten Peter Sjölund till Horisont.
Släktforskaren Peter Sjölund, Sveriges ledande expert på att släktforska med hjälp av DNA, blev rikskänd – och känd även utanför Sveriges gränser – när han i juni 2020 löste det så kallade dubbelmordet i Linköping, där en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna höggs till döds på öppen gata 2004.
Med hjälp av DNA-spår från brottsplatsen bidrog Peter Sjölunds släktforskningsarbete i allra högsta grad till att en person greps och dömdes för morden, som han då också erkände.
Mordet på Wisby hotell 1996 är ett av de fall där metoden skulle kunna vara en framgångsfaktor.
Att ta hjälp av DNA-släktforskning var dock ett pilotprojekt, eftersom detta egentligen inte medges av den svenska lagstiftningen så som den är skriven i dagsläget.
–Men det handlar egentligen bara om en rad som behöver ändras, säger Peter Sjölund, som förväntar sig att lagen också kommer att ändras så att släktforskningen kan användas i fler fall framöver.
Efter pilotfallet i Linköping tillsatte Polismyndigheten en utredning som skulle utröna huruvida DNA-släktforskning ska få användas av svensk polis.
Den här utredningen skulle ha varit klar i februari i år, men har förlängts. Nu förväntas resultatet i stället läggas fram sommaren 2023.
– Det är en bra metod som ju uppenbart varit lyckosam i Sverige, så det vore märkligt om man inte kommer fram till att man ska godkänna den. Med dagens tongångar dessutom, med hårdare tag mot brottslingar och bekämpning av grov kriminalitet, så borde det här ses som en framgång, säger Peter Sjölund.