Förra året fick fotografen Tommy Söderlund Region Gotlands vistelsestipendium på gästhemmet Hôtel Chevillon i den franska byn Grez-sur-Loing, som under den senare delen av 1800-talet var en internationell konstnärs-koloni.
Här ägnade han sig åt bildprojektet ”Sparade minnen” och här föddes ett nytt projekt när han började fotografera byborna på deras dagliga mötesplatser: i bageriet och på den genom konsten världsberömda bron.
Till konstnärskolonierna utanför Paris, Barbizon och Grez-sur-Loing, reste konstnärer och författare från olika delar av världen för att skapa och umgås. ”Inga starka skuggor, inga hårda linjer; luften är nästan alltid disig med teinter (försvenskat ord av det franska ordet för ´nyanser´, reds. anm.) i violett, föremålen smälta samman”, skriver August Strindberg om atmosfären i Grez i sin reportagebok Bland franska bönder. Han besökte byn flera gånger under 1880-talet, första gången för att porträttera Carl Larsson för Bonniers kalender Svea.
Även en tidig septembermorgon 140 år senare är stenbron i den medeltida byn omslingrad av dimslöjor.
Fotografen Tommy Söderlund lämnar gästhemmet med sin muromgärdade trädgård i sluttningen ner mot floden Loing, och går ut på bron med sin kamera. Här möter han en kvinna som just har köpt baguetter på det lokala bageriet och nu är på väg tillbaka till campingen på andra sidan floden.
Det blir ett av porträtten i projektet ”Bron, befolkningen och brödet”.
– Den här bilden sammanfattar projektet: det silvergrå morgonljuset, bron, brödet och människan, säger Tommy Söderlund och tillägger:
– Konstnärerna hamnade här för att de ville ut i naturen och måla under bar himmel och de använde byborna som motiv i landskapet. Det är inte så långt ifrån mitt dokumentära projekt, då jag slumpmässigt fångar människan i sin miljö.
— — —
Detta är ett litet utdrag av ett längre reportage i Horisonts vårnummer 2024 (nr 73). Om du är prenumerant – eller blir det nu – och har registrerat dig för digital åtkomst kan du läsa hela numret digitalt redan nu. Här kan du läsa en lathund över hur du får digital åtkomst. För att köpa numret, eller teckna prenumeration, använd formuläret nedan eller mejla redaktion@hpress.se.