Miljöpartiet blev näst största parti bland gotländska väljare och tredje största i hela landet.
Överlag blev EU-valet en rödgrön framgång i Sverige – men i Europa i stort blåste dock högervindar i dagens val till EU-parlamentet.
Socialdemokraterna är, enligt det preliminära valresultatet för hela Sverige, största parti i årets svenska EU-val, vilket de var även i förra valet. Moderaterna blir näst störst. En av de större förändringarna i årets val är Miljöpartiets framgång; MP ökade med över två procentenheter till nästan 14 procent, vilket gör dem till tredje största parti totalt i riket.
Men på Gotland gick det bättre än så; 16,5 procent av gotlänningarna röstade på Miljöpartiet i EU-valet, enligt preliminära siffror, vilket gör dem till näst största parti med god marginal. S fick 28,6 % och på tredje plats på Gotland kom Centern med 14,0 %. Maya Arfvidson, ordförande för Miljöpartiet på Gotland, befinner sig på partiets valvaka på Nalen i Stockholm under söndagskvällen och är mycket nöjd med resultatet:
– Vi är så glada och stolta över resultatet. Det visar att vi har lyckats nå ut med vår politik och att väljarna verkligen vill se en ambitiös klimatpolitik i EU, säger Maya Arfvidson till Horisont. – Vi har på Gotland mobiliserat och engagerat både medlemmar och väljare, och vi har haft många givande och viktiga samtal om framtiden. Tredje största parti på Gotland blev Centerpartiet, följt av Moderaterna och Vänsterpartiet. Valdeltagandet på Gotland blev cirka 52 procent, då 40 av öns 41 valdistrikt var sammanställda. Deltagandet nationellt tycks landa på lite knappt 51 procent när 5 981 av Sveriges totalt 6 589 valdistrikt räknats. Noteras kan också att Vänsterpartiet gör sitt bästa EU-val på 20 år (runt 11 procent), vilket också gör att de tycks dubbla antalet mandat i parlamentet från 1 till 2.
På riksplanet minskade Sverigedemokraterna i sitt första val någonsin och blev inte bättre än fjärde största parti i Sverige. I SVT:s valvaka kallades SD:s resultat som "en rejäl missräkning" och "en käftsmäll", Aftonbladet kallar det "en kalldusch". Liberalerna levde farligt och landade knappt ovanför fyraprocentsspärren. Största skrällen på det europeiska planet tycks ha ägt rum i Frankrike. Där gick Marine le Pens högernationalistiska Nationell Samling mot en storseger, vilket fick sittande presidenten Emmanuel Macron att upplösa parlamentet och utlysa nyval. Hans parti Renässans blev förvisso näst störst, men långt ifrån Marine le Pens framgångsresultat. "Jag kan inte låtsas som att ingenting har hänt", sade presidenten om beslutet att upplösa parlamentet, enligt Aftonbladet. Även i Belgien har premiärministern aviserat sin avgång efter en svidande valförlust. I Europa i stort går tendenserna i motsatt riktning mot det svenska resultatet; europeiska högerblocket går framåt medan vänstersidan minskar. Partigrupperna Vänstern, Socialdemokraterna och De gröna går bakåt jämfört med förra valet, liksom Liberala gruppen, medan EPP och högernationalistiska ECR och ID tycks gå framåt. Partigruppen EPP, där bland andra svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, tycks bli största partigrupp i Europaparlamentet. — — —
Läs mer:
Prognosen: S, M och MP störst i EU-valet (Horisont 9 juni 2024)
Närmare 50 000 gotlänningar har rätt att rösta i dag (Horisont 9 juni 2024)
Tolv gotlänningar ställer upp i EU-valet (Horisont 21 april 2024)