Idrott & fritid

Klartecken: GGN får köra i Hejdeby i höst

TextChrister Bjöhle FotoNordic Sport & Event (stora bilden) & Tommy Söderlund (lilla bilden) Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

(Stora bilden: Det blir nya vyer för GGN-förarna i höst, då tävlingen för första gången körs i Hejdeby. Lilla bilden: 2023 års segrare Albin Elowson.)

.

Gotland Grand National får klartecken att genomföra tävlingen i Hejdeby hösten 2024. 

Länsstyrelsen har nu beviljat både terrängkörningsdispens och tillstånd enligt ordningslagen, och man har beslutat om krav på vissa försiktighetsåtgärder för att skydda naturen i området. 

Sedan Försvarsmaktens besked i samband med förra årets tävling, att man efter 2023 inte längre skulle låta världens största endurotävling köras på försvarets mark på Tofta skjutfält, har arrangören arbetat febrilt för att få till en ny lösning. Nordic Sport & Event, arrangörsbolaget, fick snabbt till en deal med ett 20-tal markägare i Hejdeby och Bro om att köra tävlingen där från hösten 2024.

Sedan dess har bland mycket annat bansträckning planerats, marken inspekterats och en miljökonsekvensbeskrivning tagits fram. Det är den sistnämnda som legat till grund för de beslut som Länsstyrelsen för Gotlands län nu har fattat – och de går alltså på Nordic Sport & Events linje: Tävlingen får köras i det planerade området.

”Arrangören Nordic Sport & Event har under ärendets gång gjort kompletteringar och justeringar för att minska påverkan på naturmiljön. Vår bedömning är att verksamheten nu kan godtas förutsatt att den genomförs i enlighet med ansökan och de villkor och försiktighetsåtgärder som vi har beslutat om”, säger Olof Karlsson, chef för naturvårdsenheten och tillförordnat länsråd, i ett pressmeddelande.

De nu tagna besluten gäller till att börja med bara för 2024 års tävling, som kommer att äga rum 5-26 oktober 2024. ”Tävlingar som återkommer på en och samma plats ska enligt Naturvårdsverkets vägledning betraktas som permanenta. Permanenta motoranläggningar omfattas av anmälningsplikt och prövas inte av oss utan av kommunen, i det här fallet av Region Gotland”, förklarar Olof Karlsson vidare gällande tillståndens giltighetstid.

— — —

Läs mer: 

Markägarna godkänner GGN i Hejdeby (Horisont 28 november 2023)

Förslag på ny GGN-bana klart (Horisont 11 februari 2024)

Bildreportage – GGN:s 40 år på Tofta (Horisont nr 72/ vinter-vår 2024). Är du prenumerant och har registrerat dig för digital åtkomst, KLICKA HÄR så kommer du direkt till e-tidningen.

Om du inte har digital tillgång, KLICKA HÄR för att se hur du får det.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024