Annons
Annons

Allmänt

Kvinna döms till femton fall av stöld – dotter frias

Text Christer Bjöhle Publicerad: 2024-07-23

En kvinna i 40-årsåldern döms för ringa stöld vid femton tillfällen, till villkorlig dom och dagsböter. Samtidigt frias kvinnans minderåriga dotter, som varit med vid majoriteten av tillfällena, från samtliga misstankar. 

Vid femton olika tillfällen mellan december 2023 och februari 2024  begick kvinnan i 40-årsåldern mindre stölder från en och samma matbutik i Visby. I regel rörde det sig om ett eller ett par föremål till förhållandevis låga värden vid varje enskilt tillfälle; en gång plockade kvinnan med sig ett par fårskinnstofflor för 499 kronor och en pyjamaströja för 149 kronor, vid ett annat tillfälle en Redbull för 15 kronor, en tredje gång stals ett paket riven mozzarella för 61 kronor. Andra saker som stulits är en kaffebryggare, fem öl, olika sorters godis och choklad, doftljus och två blommor i kruka.

Samtliga stölder har begåtts genom att kvinnan handlat via självscanning, och då valt att undanhålla vissa varor från scanning och därmed betalning. Vid tolv av de femton tillfällena fanns kvinnans minderåriga dotter med i butiken.

När stämningsansökan lämnades in till Gotlands tingsrätt i början av juni åtalades även dottern för tolv fall av ringa stöld. När nu domen fallit står det dock klart att hon frias från samtliga misstankar om brott, av en enig tingsrätt. Båda personerna har i förhör, var och en för sig, medgett händelseförloppen, i form av att de varor som åklagaren anser stulna, mycket riktigt har förts ut ur butiken utan att betalning genomförts.

Båda uppger dock att inga stölder skett i samförstånd, och båda står fast vid att det är modern som helt och hållet har skött scanningen av varor och att dottern inte haft koll på exakt hur denna har skötts, eller misskötts. Mamman medger att hon vid vissa tillfällen på grund av glömska eller distraktion missat att scanna vissa varor.

Tingsrätten slår fast att ingenting pekar på att dottern skulle haft någon vetskap om huruvida mamman scannade alla varor eller ej, inte heller hade hon som minderårig dotter någon anledning att kontrollera detta. Hon frias därför från både ansvar och ersättningsskyldighet.

Modern däremot döms för femton fall av ringa stöld till villkorlig dom och dagsböter.

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024