Meny
E-tidning
Annons
Annons

Samhälle & politik

Ny art upptäckt på östra Gotland

Text Christer Bjöhle Foto Jim Sundberg Publicerad: 2024-09-23

Ny art upptäckt på östra Gotland

En helt ny art av nattfly, som tidigare aldrig setts i Sverige, har upptäckts på östra Gotland. 

– Som en högvinst på ett lotteri, säger Håkan Elmqvist, en av Sveriges främst fjärilskännare, dessutom sommargotlänning och lärare på Folkan i Hemse. 

Det var fågelskådaren Jim Sundberg – som också besitter ett stort fjärilsintresse – i Östergarn som först upptäckte den okända arten. Exemplaret hade parkerat sig på paret Jim och Gunilla Sundbergs husvägg, nära en tänd lampa, på kvällen den 10 september. Jim Sundberg och Håkan Elmqvist känner varandra och den sistnämnde brukar hjälpa till att artbestämma kryp av olika slag. När han fick en bild på fjärilen på husväggen i Östergarn blev han dock nyfiken. –Jag kände inte igen den, så jag frågade om Jim hade tagit in den. Det hade han inte, men han sa att han skulle titta om den var kvar. Sedan kom han tillbaka till telefonen och sa "den satt kvar, nu har jag den i en burk", berättar Håkan Elmqvist med ett skratt. Han begav sig till Östergarn för att se den spännande gästen med egna ögon, och konstaterade att det var någon form av nattfly. Ytterligare undersökningar och lite googlande senare, kunde duon konstatera att de hade att göra med en art som aldrig någonsin tidigare iakttagits i Sverige över huvud taget. Arten, som ännu inte har något svenskt namn men som på latin kallas Acondi candefacta, är ursprungligen nordamerikansk, men infördes 1969 i södra Ryssland i ett försök att begränsa en invasiv art av malörtsambrosia, som hos människor kan orsaka allvarliga allergiska besvär. Acondi candefacta har sedan spritt sig i mindre mängd till Mellaneuropa, men har aldrig setts till ens i Norden.

Annons Annons

–Men nu har den uppenbarligen spritt sig till Östersjön, det är ju det här fyndet ett bevis på. Troligen har den blåst till Gotland med starka vindar från sydost. I sådana här fall kommer det självklart mer än en enda, men det handlar i alla fall om ett väldigt lågt antal, säger Håkan Elmqvist, upprymd över fyndet. –Det är spännande med nya arter och sannolikheten att man ska få vara med och hitta en är väldigt liten, så det här är ju som en högvinst på ett lotteri; det är nästan dags för whiskyflaskan. Dock är skälet till att krypet nått Sverige och Gotland mindre upplyftande, betonar han; troligen är det klimatförändringarna som gör att arter som aldrig tidigare setts så här långt norrut då och då numera upptäcks på svenska breddgrader. Exemplaret finns i nuläget infångat i dokumenteringssyfte i Håkan Elmqvists ägo men kommer att tillfalla Naturhistoriska riksmuseet och presenteras i den årliga sammanställningen av nya och/eller intressanta arter i Entomologisk tidskrift. Den kommer då också att föreslås ett svenskt namn. --- --- ---

Prenumerera på Horisonts nyhetsbrev – helt gratis! Varje vardagsmorgon får du ett nyhetssvep med en sammanfattning av de viktigaste gotländska nyheterna! Mejla nyhetsbrev@horisontmagasin.se!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024