Annons
Annons

Idrott & fritid

Domstol avslår överklagan – GGN får köra

Text Christer Bjöhle Foto NSE (stora bilden) & Tommy Söderlund (lilla bilden) Publicerad: 2024-09-24

Domstol avslår överklagan – GGN får köra

Den överklagan mot Gotland Grand Nationals tillstånd att köra sin endurotävling i Hejdeby i höst, kommer inte att tas upp av Mark- och miljödomstolen.

Det innebär att tillståndet står fast för tävling helgen 24–26 oktober. 

I juli i år gav länsstyrelsen arrangören Nordic Sport & Event tillstånd att köra endurotävlingen Gotland Grand National, GGN, i Hejdeby och Bro i oktober i år. Godkännandet innefattade både dispens från terrängkörningslagen och tillstånd enligt ordningslagen.

Men även om tävlingsledningen hade fått med sig markägarna i det berörda området, var det ett antal grannar som efter länsstyrelsens besked överklagade tillståndet till först mark- och miljödomstolen, sedan förvaltningsrätten. Båda dessa instanser avslog överklagan.

De missnöjda grannarna nöjde sig dock inte, utan drog fallet till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen. Något som inte förvånade arrangörsbolagets vd Conny Bohlin:

”Det hade jag räknat med. Har man påbörjat sin överklagan med en jurist så fullföljer man nog. De vet ju att det är här stör vår verksamhet. Men ännu så länge stör det inte arbetets gång”, sade han i en intervju med helagotland.se för drygt en vecka sedan.

Under tisdagen, 24 september, kom beskedet från högsta instans: Mark- och miljööverdomstolen ger inte prövningstillstånd, vilket innebär att domen från den lägre instansen mark- och miljödomstolen står sig. Det i sin tur innebär kort och gott att Gotland Grand National har tillstånd att genomföra sin tävling i det utpekade området, på det angivna datumet.

”Det här var väntat. Att domstolen på nio dagar har prioriterat ärendet visar att Gotland Grand National är viktigt för Gotland, Sverige och hela Europa. Vi har arbetat målinriktat i 13 månader och nu har vi påbörjat allt arete med arenorna i Hejdeby”, säger Conny Bohlin i ett pressmeddelande.

Trots Mark- och miljööverdomstolens besked i dag har beslutet ännu inte vunnit laga kraft, men Nordic Sport & Event, NSE, har enligt Conny Bohlin fått intyg av länsstyrelsen om att tävlingen får genomföras innan beslutet vunnit laga kraft.

Beslutet från Mark- och miljööverdomstolen kan inte överkagas.

Tävlingen genomförs med en rad olika klasser 24–26 oktober. Destination Gotland har satt in hela tio extra turer i anslutning till tävlingsdatumen. I nuläget är 2500 åkare anmälda.

— — —

Läs mer: 

Klartecken: GGN får köra i Hejdeby i höst (Horisont 19 juli 2024)

Förslag på ny GGN-bana klart (Horisont 11 februari 2024)

Markägarna godkänner GGN i Hejdeby (Horisont 28 november 2023)

— — —

Prenumerera på Horisonts nyhetsbrev – helt gratis! Varje vardagsmorgon får du ett nyhetssvep med en sammanfattning av de viktigaste gotländska nyheterna!

Mejla nyhetsbrev@horisontmagasin.se!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024