Inom de närmaste åren kan fler ”Hesa Fredrik”, de tutor som ljuder om allmänheten behöver uppmärksammas vid exempelvis olyckor, sättas upp runt om på ön.
–Vi har relativt få sådana, konstaterar Lars-Göran Uddholm, räddningschef på Gotland.
Sedan Rysslands invasion av Ukraina har allt fler kommuner i Sverige börjat se över sina VMA-tutor, populärt kallade ”Hesa Fredrik”. VMA står för Viktigt Meddelande till Allmänheten och sådana tutor finns det i nuläget cirka 4 500 av runt om i landet. Tutorna sitter främst i tätbebyggda områden och har till syfte att ljuda högt när allmänheten behöver uppmärksammas på någon förestående fara i närområdet, exempelvis gasolyckor, bränder eller kemikalieutsläpp. På Gotland finns larmsystemet utbyggt i tätorterna Visby, Slite och Fårösund; enligt MSB:s karta över landets tutor finns det fyra i Fårösund, tre i Slite, och 21 i Visby. Enligt räddningschefen Lars-Göran Uddholm finns också en tuta var i de samhällen, utöver nyss nämnda, som har en egen brandstation – dessa är Burgsvik, Hemse, Klintehamn och Kräklingbo – men vid närmare granskning nämns inte dessa i MSB:s register. Trots att Försvarsmakten och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, gör en nationell genomgång av tillgången på VMA-tutor, pågår inget konkret arbete i frågan på Gotland i detta nu. Däremot bekräftar räddningschefen på ön, Lars-Göran Uddholm, att Gotland skulle behöva fler. –Vi har relativt få sådana på Gotland, så jag kan mycket väl tänka mig att vi behöver fler. Behovet att se över antalet tutor är helt naturligt, säger han.
Uppmaningen till allmänheten om tutorna ljuder, är att gå inomhus, stänga fönster och dörrar, och lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information. Sveriges Radio har en lagstadgad skyldighet att tillhandahålla information till allmänheten vid kris och krig, men numera finns ju även andra informationskanaler som inte fanns vid 1900-talets början när VMA-tutorna infördes. –Det här är ju en rest från det gamla flyglarmsystemet; i dag finns många andra sätt att varna på som inte fanns förr, som sms och annat, säger Lars-Göran Uddholm, som inte kan uppge hur många fler tutor som det skulle vara rimligt att ha på Gotland. –En rimlig mängd där det finns mycket folk behövs ju.
Nationellt uppskattar Försvarsmakten och MSB att Sverige behöver utöka från dagens cirka 4 500 tutor till runt 5 000 inom tre till fyra år. Ett skäl till den nationella översynen är att det finns många nybyggda bostadsområden i landet som saknar ett närliggande VMA-larm trots en stor befolkning. Eftersom även Gotland gått igenom en omfattande byggnation är det inte orimligt att fler tutor behövs av det skälet även här. –Frågan har väckts inom kommunerna som börjar se över det här, och då ser de att det finns brister i täckningen, sade nyligen MSB:s systemarkitekt för varningssystem, Håkan Marcusson, i en intervju med Sveriges Radio.
De flesta känner till ”Hesa Fredrik” som det larm som ljuder några gånger om året då tutorna testas – detta görs klockan 15:00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Egentligen har tutorna fyra olika larmslag: beredskapslarm, flyglarm, viktigt meddelande till allmänheten, samt faran över. De olika larmen har olika längd och antal på signalerna; ”faran över” signaleras med en 30 till 40 sekunder lång, ihållande signal, och den används även för att avsluta testlarmen. Namnet Hesa Fredrik kommer enligt Försvarsmakten från en krönikör i Dagens Nyheter, Oscar Fredrik Rydqvist, som i en krönika när systemet infördes – det testades första gången 1931 – ska ha kommenterat att ljudsignalen lät lika hes som han själv. Liknelsen uppmärksammades av den svenske revyartisten Karl Gerhard och därefter spred sig tutans smeknamn snabbt i de breda folklagren.
Den här veckan pågår Beredskapsveckan på Gotland; en vecka där flera instanser, både myndigheter och frivilligorganisationer, visar upp och informerar om sin verksamhet. Syftet med veckan är att stärka civilförsvaret i händelse av kris eller krig. Veckan, som är ett samarbete mellan Region Gotland, länsstyrelsen på Gotland, Försvarsmakten och frivilligorganisationen Starkare Gotland, avslutas på söndag. — — —
Prenumerera på Horisonts nyhetsbrev – helt gratis! Varje vardagsmorgon får du ett nyhetssvep med en sammanfattning av de viktigaste gotländska nyheterna! Mejla nyhetsbrev@horisontmagasin.se!