Annons
Annons

Samhälle & politik

Danskt bygge vill ha gotländsk tall – ”Ett prestigeobjekt”

Text Christer Bjöhle Foto Hugh Llevelyn/Flickr Creative Commons Publicerad: 2024-09-26

Danskt bygge vill ha gotländsk tall – ”Ett prestigeobjekt”

När det anrika börshuset i Köpenhamn ska återuppbyggas efter den omfattande branden i våras, söker man nu efter tallvirke – från Gotland.

En affär som skulle bli både prestigefylld och inkomstbringande om den går i lås, menar den gotländska skogsbranschen.

Byggnaden Börsen i centrala Köpenhamn har anor från 1600-talet. Den började byggas år 1619, under kung Kristian IV:s styre som då innefattade både Danmark och Norge – och Gotland. Bland annat användes marmor från Toscana i bygget av Börsen, men också material från det egna väldet, som både sandsten och virke, närmare bestämt tall, från Gotland.

Kung Kristian IV ska ha instruerat arkitekten att bygga en spira på taket, prydd av fyra drakar med sammanflätade svansar. Dessa ska enligt dåtidens tro ha skyddat byggnaden från olyckor; i en informationsbroschyr som togs fram långt senare, inför ett renoveringsarbete som påbörjades i början av 2024, skrevs: ”Drakspiran sägs skydda Börsen från fiender och eld. Det har lyckats bra. Närliggande byggnader och Christiansborgs slott har stått i lågor, men drakarna har tagit hand om Börsen.”

Men den välsignelsen stod sig bara till den 16 april i år. Då, medan restaureringsarbetet ännu pågick, utbröt en storbrand som ödelade hela byggnaden, inklusive spiran. Sedan dess har planer och förberedelser på en återuppbyggnad pågått.

 

På 1600-talet, när börshuset byggdes, ansågs klimatet på Gotland skapa perfekta växtmiljöer för tall, och eftersom Gotland då var danskt var det till Gotland man vände sig för att få högkvalitativt virke till jättebygget. Och därför vänds blickarna mot ön nu igen när återuppbyggnaden är igång.

”När vi nu ska återuppbygga byggnaden, vill vi göra det med samma material och på samma sätt som för 400 år sedan”, sade Lars Daugaard Jepsen, vice direktör för danska handelskammaren som äger börshuset, i en intervju med Sveriges Radio Gotland i augusti i år.

 

Uppgifter gör gällande att det danskarna eftersöker, är 1000 tallar av hög kvalitet och en för Gotland ovanlig dimension: långa, raka och grova stammar. En utmaning för den gotländska skogsnäringen – men inte en omöjlighet.

–Kvaliteten är inga problem att hitta, vi har hård och finvuxen tall på Gotland; det är snarare den specifika dimensionen och mängden som blir en utmaning, säger Johan Malmberg, skoglig rådgivare för Mellanskog Gotland, till Horisont.

Det kommer inte gå ett hitta 1000 träd inom en begränsad yta, utan det kommer i så fall att handla om att söka av stora delar av den gotländska skogen och plocka ut enstaka träd, som håller måttet, i väldigt många skogar.

–Jag har förstått att de vill ha väldigt långa och grova stammar. Och var hittar man dem, är ju då frågan. Kanske i naturreservaten, där man inte har föryngrat skogen i samma utsträckning som på andra ställen. Då är nästa fråga om det är lämpligt att ta träd i reservaten, resonerar Johan Malmberg och fortsätter:

–Det kommer inte handla om 1000 träd i samma skog, utan enstaka träd i väldigt många olika skogar. De flesta reservat har föreskrifter om viss föryngring, så om skogsägarna då skulle söka dispens för uttag av vissa träd borde det kunna gå. Jag tror att de flesta skogsägare på Gotland skulle tycka att det vore väldigt kul om vi fick en sådan beställning. Ett prestigeobjekt att få leverera virke till. Och det skulle betinga ett högt värde, dels för själva virket och dels för att det måste sökas över stora områden.

Nu tycks som sagt ingen konkret beställning vara gjord ännu, även om Johan Malmberg ryktesvägen har hört en del om vad som eftersöks, men bara det faktum att danska handelskammaren uttryckligen säger att de vill ha gotländskt virke är lite av en fjäder i hatten, menar han.

–Det sänder en signal, det är bra marknadsföring för den gotländska furan.

— — —

Bilden: Börshuset i Köpenhamn är ett av den danska huvudstadens främsta kulturarv och anses ha spelat en betydande roll i den danska historien. Spiran byggdes för att ”skydda mot fiender och eld”, vilket den gjorde i 400 år – tills i våras, då hela byggnaden ödelades i en brand och spiran rasade. Nu vill man bygga upp Börsen igen, bland annat av gotländskt tallvirke på samma sätt som originalbyggnaden en gång konstruerades. Foto Hugh Llevelyn/Flickr Creative Commons

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratis! Anmäl dig till nyhetsbrev@horisontmagasin.se!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024