Bilden: Recensent Astrid Palm till vänster, boken "Den rysliga häxjakten" och dess författare och illustratör Elin Hägg till höger.
. RECENSION: Gotländska barnboksförfattaren och illustratören Elin Hägg ger en viktig och samtidigt underhållande historielektion, i sin nya bok ”Den rysliga häxjakten”.
Barnboksförfattaren Elin Hägg är tillbaka med en ny del i sin bokserie med berättelser baserade på verkliga händelser ur Sveriges historia. ”Den rysliga häxjakten” (Opal förlag) släpptes tidigare i år och är en rolig deckare med starka kopplingar till historien. Det gör den perfekt både som underhållning och undervisning. Hjälten i boken är den påhittade tioåringen Johan. Att huvudpersonen är lika ung som läsaren är en styrka. Det gör att barnen sätts i rampljuset och visar tydligt att boken är skriven för dem. Läsaren får också möjlighet att känna igen sig i boken. Handlingen kretsar runt ett verkligt fall, där elva kvinnor skulle brännas på bål för häxeri. Bevisen är vittnesmål från en tioårig flicka, Britta, och kvinnornas erkännanden. Trots det känns allt inte helt rätt. Johan och hans husbonde, baron Ribbing, bestämmer sig för att undersöka fallet. Berättelsen är i sig som en liten historielektion, men den avslutas även med bakgrund och fakta om de händelser och personer som boken är baserad på.
Baron Ribbing fanns till exempel på riktigt, och var den som ”tog initiativet till en ny utredning”. Även Britta och de elva kvinnorna har funnits på riktigt. Boken visar att det alltid finns fler sidor av en historia och att allt som sägs inte är sant. Det finns ofta flera faktorer som spelar in till vad någon säger eller hur de beter sig. Föräldralösa Britta är ett sådant exempel. Hon fick beröm, mat och husrum genom att anklaga kvinnorna vilket motiverade henne att anklaga fler. Boken är intressant, bildande, och skriven på ett språk som är lätt att förstå. Berättelsen går fort fram och man kommer snabbt in i handlingen vilket gör att man inte kan motstå att fortsätta läsa. De fina illustrationerna höjer läsupplevelsen och ger en bild av både karaktärer och omgivningar. Jag skulle rekommendera den här till alla föräldrar med yngre barn som vill väcka läsintresset hos dem och samtidigt lära dem något nytt. Om jag kunde resa tillbaka i tiden till när jag var i den åldern skulle jag ha rekommenderat den här boken till mig själv. --- --- ---
Astrid Palm är en av deltagarna i projektet ”Unga kritiker”, initierat av Region Gotland och Gotlands museum. I projektet får ungdomar mellan 15 och 25 år agera kulturkritiker på Gotland under ett år.
— — —
Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratis! Anmäl dig till nyhetsbrev@horisontmagasin.se!