Annons
Annons

Samhälle & politik

Gotländska knarkhärvan upp i rätten i dag

Text Christer Bjöhle Publicerad: 2024-09-30

I morse inleddes rättegången i den stora knarkhärva som nystats upp på Gotland. 

Tre unga personer står åtalade för grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott och medhjälp till detsamma. Alla förnekar narkotikabrott men en av dem medger att han begått penningtvättsbrott. 

Rättegången mot det flertalet unga personer som polisen anser vara en del av en nyligen uppnystad narkotikahärva i Visby skulle ha inletts i fredags, men på grund av sjukdom sköts den första rättegångsdagen upp. I dag måndag blev i stället starten för tingsrättsförhandlingarna, som planeras ta tre heldagar i anspråk.

Åtalet innefattar fem gotlänningar, men när rättegången inleddes gjorde den det med tre misstänkta på plats: en 25-årig man, en 27-årig man och en 31-årig man. Misstänkta är även en 34-årig man och en 30-årig kvinna. De tre närvarande, som suttit häktade en längre tid, äntrade rättegångssalen en och en, iförda handfängsel och ledsagade av vardera två häktesvakter. Rättegångssalen var ovanligt välbevakad; utöver de totalt sex häktesvakterna fanns två poliser och en ordningsvakt på plats i Gotlands tingsrätts sal 1 på måndagsmorgonen.

Upprinnelsen till misstankarna skedde i april i år. Enligt åtalet skickades då två paket som utgör grunden i åtalet. Det ena visade sig innehålla över två och ett halv kilo 49-procentigt amfetamin, det andra över 150 000 kronor i kontanter. Postnord hade fattat misstankar mot ett paket, varvid polisen kopplades in.

Den utredning som inleddes gjorde gällande att 31-åringen hade skickat ett paket från Nacka, till 25-åringen på dennes adress på Gotland. Polisen tog hand om försändelsen när den anlänt till postombudet på en Icabutik i Visby, och när man öppnade paketet visade det sig innehålla 2 596 gram amfetamin. Polisen tog narkotikan i beslag, ersatte den med samma mängd mjöl och socker, och lät paketet gå vidare i posthanteringen. Det hämtades då ut av 25-åringen som kort senare lämnade över paketet till en annan person.

Vid överlämningen greps 25-åringen medan den person som skulle ta emot paketet kom undan.

Ungefär samtidigt skickade 27-åringen ett annat paket, med 31-åringen som mottagare. Även detta togs om hand av polisen och visade sig innehålla stora mängder pengar, närmare bestämt totalt 155 200 kronor i blandade valörer.

Händelsen ligger till grund för misstankarna, som innebär att 31-åringen står åtalad för grovt narkotikabrott medan 27-åringen och 25-åringen åtalas för försök till grovt narkotikabrott samt medhjälp till detsamma. I andra hand åtalas 27-åringen för penningtvättsbrott för att ha hanterat pengarna i paketet.

Tillkommer gör dessutom ett åtal för utpressning (27-åringen) samt ett gällande våldsamt motstånd och försök till våld mot tjänsteman (31-åringen).

Efter att åklagare Mats Wihlborg redogjort för åtalet och skeendet så som han menar att det har gått till, fick de misstänkta via sina försvarare ge sin syn på misstankarna. 31-åringen förnekar brott men ”vidgår vissa omständigheter”:

–Han har skickat paketet men han har inte känt till dess innehåll. Han har agerat i nöd och varit hotat och utpressad, säger försvararen Vanessa Karlsson.

25-åringen förnekar även han brott:

–Det är inte hans egendom och han har inte agerat i samförstånd med någon annan. Han känner ingen av de andra här, säger hans försvarare Solveig Sörlien, och berättar att hennes klient är läkemedelsberoende efter en operation och har köpt illegala preparat.

–Han har utsatts för påtryckningar men skulle få bli skuldfri om han utförde ett uppdrag, att hämta ut ett paket och lämna det vidare.

27-åringen förnekar ansvar för medhjälp men medger ansvar för det han åtalas för i andra hand, penningtvättsbrott.

–Han förstod att det inte var rena pengar, men han skulle få 3 000 kronor om han var beredd att ta risken, säger försvararen Lars Dahlström.

I åklagarens bevisning mot de åtalade ingår bland annat DNA på försändelserna, spårning av telefoner och sms och samtal mellan både de inblandade och andra. Rättegången väntas ta tre dagar i anspråk; efter starten i dag fortsätter rättegången i nästa vecka.

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024