Annons
Annons

Samhälle & politik

Myndighet lämnar 40 procent av lokalen i Visby

Text Christer Bjöhle Foto Christer Bjöhle Publicerad: 2024-09-30

Myndighet lämnar 40 procent av lokalen i Visby

Riksantikvarieämbetet kommer att minska sina lokaler i Visby med runt 40 procent under nästa år.

–Det handlar om att hushålla med statens resurser och samtidigt skapa ändamålsenliga lokaler för våra medarbetare, säger Fredric Dahlgren, lokalansvarig inom myndigheten.

Riksantikvarieämbetet har sedan utlokaliseringen 2008 huserat på A7-området, där man i dagsläget har cirka 6 000 kvadratmeter lokalyta i byggnaden som man delar med Universitets- och högskolerådet och Polisens kontaktcenter, PKC.

Under pandemin 2020 införde myndigheten möjligheten att arbeta hemifrån, och det är sedan dess standard.

–Merparten av våra medarbetare har möjlighet att jobba hemifrån upp till 50 procent av sin arbetstid, förklarar Fredric Dahlgren, som är lokalansvarig inom Riksantikvarieämbetet.

Det är inte bara en möjlighet utan ett alternativ som många nyttjar, vilket gör att lokalerna numera anses överdimensionerade.

–Ibland är det faktiskt rätt ödsligt på kontoret, säger Fredric Dahlgren.

Nu vill man bygga om för att kunna nyttja sina ytor bättre; de anställda kommer inte ha egna specifika platser, utan man övergår till fri sittning, eller aktivitetsbaserat arbetssätt som det ibland kallas, där de anställda kan välja bland olika typer av arbetsplats beroende på vilken uppgift de har för dagen.

–Geab har gjort det, Svenska Spel har gjort det, många andra har gjort det, så det är inga konstigheter, säger Fredric Dahlgren.

Riksantikvarieämbetet har i nuläget två kontor, ett i Visby och ett i Stockholm. En lokalminskning på omkring 40 procent ska införas på båda kontoren, men Visbykontoret är först ut och förändringarna ska införas i början av 2025. Myndigheten har cirka 130 anställda i Visby och 120 i Stockholm.

Det väntas också ett besparingskrav på de flesta myndigheter från regeringens sida, men den här förändringen hade Riksantikvarieämbetet beslutat om redan innan uppgifter om kommande besparingskrav.

–Och det känns bra att redan vara igång med det här, när man nu vet att vi sannolikt kommer att få ett sparkrav på oss, resonerar Fredric Dahlgren.

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratis! Anmäl dig till nyhetsbrev@horisontmagasin.se!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024