Annons
Annons

Samhälle & politik

70-åring försökte köra över fem

Text Christer Bjöhle Publicerad: 2024-10-01

En gotländsk man sitter häktad och åtalad för att han ska ha försök köra på fem andra personer med bil i augusti i år. Nu har Gotlands tingsrätt beslutat att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. 

Det var i augusti i år som mannen, som är i 70-årsåldern, ska ha ”försökt skada och orsaka smärta och/eller svår kroppsskada”, som det står i åtalet, genom att försöka köra på fem andra män med personbil. Händelsen utspelade sig på södra Gotland; männen klarade sig utan skador. ”Fara för brottets fullbordan har förelegat eller varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter då de hunnit kasta eller flytta sig undan”, förklaras det vidare.

Den cirka 70-årige mannen, som har suttit häktad sedan kort efter händelsen, åtalas också för olovlig körning, då han saknar körkort.

Gotlands tingsrätt anser att åklagaren har lagt fram övertygande bevisning kring händelseförloppet, men innan någon dom faller ska mannen nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Syftet är bland annat att utröna om mannen lidit av en allvarlig psykisk störning då han försökte köra på personerna, vilket i så fall kan ha betydelse för vilken påföljd han ska få om han döms.

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024