Region Gotland kräver kompletteringar från både Heidelberg och Nordkalk när deras respektive ansökningar om kalkstensbrytning ska tas upp i mark- och miljödomstolen.
Bland annat ifrågasätts om Sliteborna har någon möjlighet att påverka utvecklingen.
Båda de stora kalkbolagen, Nordkalk och Heidelberg Materials (tidigare Cementa) har ärenden som kommer att behandlas i mark- och miljödomstolen inom kort. I båda fallen har Region Gotland möjlighet att yttra sig, vilket man nu har gjort – och påpekat brister i båda företagens ansökningar. Regionen enades om sina synpunkter på ett extrainsatt regionstyrelsemöte under tisdagen. Heidelberg Materials har till mark- och miljödomstolen lämnat in en ansökan om förlängt tillstånd enligt miljöbalken för cementproduktion vid sin fabrik i Slite. Region Gotland, som har möjlighet att yttra sig innan beslut ska tas, har redan tidigare pekat på vad man menar är brister i underlaget. En del av dessa har åtgärdats men nu kräver regionen alltså kompletteringar på åtta punkter, bland annat bullerutredning, utsläpp säkerhets- och riskbedömning, och påverkan på det lokala samhällets möjligheter att påverka utvecklingen. "Det är viktigt för Gotland som helhet och inte minst för de boende och verksamma i Slite att ansökan till mark- och miljödomstolen besvarar alla de frågeställningar vi har", skriver regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).
När det gäller Nordkalk, handlar deras ansökan till mark- och miljödomstolen om tillstånd för fortsatt och utökad täktverksamhet på fastigheten Lärbro Stora Vikers 1:94. Även i det här fallet har Region Gotland redan tidigare lämnat in synpunkter, varav en del av besvarats eller åtgärdats av Nordkalk. Men Region Gotland menar nu att fyra punkter ännu kvarstår, punkter som Nordkalk inte har besvarat eller bemött tillräckligt tillfredsställande. Dessa handlar om enskilda dricksvattenbrunnar, avledning av täktvatten, efterbehandlingsansvar och omfattningen av provtagningar. "Vi har en utmanande situation på Gotland när det gäller vårt dricksvatten, det är en av våra mest prioriterade frågor både för gotlänningar idag och för ett hållbart växande Gotland framåt. Därför känns det bra att vi i vårt yttrande kan lyfta frågor som vi anser att Nordkalk behöver besvara innan domstolen fattar sitt beslut", säger Meit Fohlin om Nordkalk-ärendet. — — —
Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratis! Anmäl dig till nyhetsbrev@horisontmagasin.se!