Annons
Annons

Samhälle & politik

Jaktkampen vid Bästeträsk: ”Något måste väl fredas”

Text Christer Bjöhle Foto Naturvårdsverkets skiss Publicerad: 2024-10-02

Jaktkampen vid Bästeträsk: ”Något måste väl fredas”

Hur mycket bör det få jagas kring Bästeträsk? Mycket, litegrann, eller inget alls?

En strid om detta pågår kring den blivande nationalparken Bästeträsk på norra Gotland.

Nu har nästan 2 000 namnunderskrifter lämnats till Naturvårdsverket, för ett totalt jaktförbud.

Det finns generellt inga regler som säger att jakt inte skulle vara tillåtet i naturreservat eller nationalparker; sådant regleras i stället, i de fall det regleras alls, i föreskrifterna för varje enskilt område.

Vad gäller den blivande nationalparken Bästeträsk på norra Gotland står nu flera viljor mot varandra när det gäller jakten i området: Naturvårdsverket föreslår en del inskränkningar i jaktmöjligheterna i nationalparken. Jägarna på ön vill släppa jakten fri. Och organisationen Jaktkritikerna vill att all jakt inom nationalparken ska vara helt förbjuden.

–Vi tänkte från början att i en nationalpark måste väl alla djur vara fredade, men så är det inte, säger Christina Åkerblad, kontaktperson för Jaktkritikerna på Gotland, till Horisont.

Sedan 2016 har den nationella organisationen Jaktkritikerna haft en lokalavdelning på Gotland; bland annat har man gått igenom föreskrifterna för alla öns naturreservat.

–Det visade sig att det bara är i två av öns naturreservat där det tydligt framgår i föreskrifterna att jakt inte är tillåtet, och det är ju otroligt lite, säger Christina Åkerblad och jämför med Gotska Sandön, som också är en nationalpark, och där är jakt förbjuden.

 

Sedan sommaren 2023 har Jaktkritikerna lobbat för ett jaktförbud, bland annat genom regelbundna träffar, samtal och namninsamlingar på Öster i Visby. I början av veckan lämnade Christina Åkerblad och ännu en representant från föreningen närmare ett par tusen namnunderskrifter – 1 794, för att vara exakt – till länsstyrelsen, för vidare transport till Naturvårdsverket, som är den myndighet som har det yttersta ansvaret för nationalparker i Sverige.

–Men även om vi har lämnat ifrån oss underskrifterna så fortsätter vi samla in namn resten av året i alla fall, och kanske en bit in på våren. Vi har också en digital namninsamling, säger Christina Åkerblad.

Samtidigt pågår kampanjer från diametralt motsatt håll; Gotlands jägarförbund är inte bara emot det totala jaktförbud som Jaktkritikerna kämpar för, utan vill också upphäva Naturvårdsverkets föreslagna inskränkningar och släppa jakten helt fri.

”Jag tycker att det är oroande för framtiden. Hela Gotland är på väg att bli ett stort naturreservat”, sade Jägarförbundet Gotlands ordförande Carl-Johan Jürss i en intervju med tidningen Jaktjournalen i somras.

 

Christina Åkerblad ser det tvärtom:

–Något område kan väl ändå få vara helt fredat? Det är förbjudet att bryta en endaste kvist, men man ska få springa in där med både lösspringande hundar och vapen, är det rimligt? frågar hon sig retoriskt.

Tidigare kritik mot den föreslagna nationalparken har bland annat gällt det faktum att delar av området också är utpekat som riksintresse för mineralbrytning. Dessutom har Försvarsmakten motsatt sig att området blir nationalpark, eftersom det krävs enskilda tillstånd för varje gång Försvarsmakten vill öva på mark som Naturvårdsverket äger.

En första remissrunda gällande Bästeträsks nationalpark har redan gjorts, och antalet yttranden som då kom in var relativt högt. En remissrunda till är att vänta i slutet av 2024.

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratis! Anmäl dig till nyhetsbrev@horisontmagasin.se!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024