Annons
Annons

Samhälle & politik

Beskedet: Ingen tidigare stängning av Bromma

Publicerad: 2024-10-03

Beskedet: Ingen tidigare stängning av Bromma

Regeringen kommer inte att påskynda nedstängningen av Bromma flygplats, trots beskedet att flygbolaget BRA helt lämnar flygplatsen.

Detta har infrastrukturministern meddelat, enligt uppgifter till Horisont.

När flygbolaget BRA, Braathen Regional Airlines, i förra veckan meddelade att man från årsskiftet upphör med egna inrikes flygningar och i stället börjar flyga åt SAS – och då från Arlanda – vållade det inte bara oro och ilska på Gotland, dit BRA står för merparten av flygtrafiken. Det skapade också farhågor om att den pågående debatten om att stänga ned Bromma flygplats för gott skulle påskyndas, eftersom Bromma i ett slag tappar cirka 90 procent av sin inrikes reguljärtrafik den dag BRA lämnar flygplatsen.

I en intervju med Svenska dagbladet i samband med offentliggörandet av samarbetet mellan SAS och BRA välkomnade det statliga flygplatsbolaget Swedavias vd Jonas Abrahamsson beskedet och menade att politikerna nu omgående behöver ta ställning till hur framtiden ska se ut för Bromma flygplats – med andra ord, Bromma behöver stängas så snart som möjligt. Även Stockholms handelskammares vd Daniella Waldfogel var av samma åsikt: ”Det här beskedet visar tydligt att nedläggningen av Bromma flygplats måste tidigareläggas”, sade hon till SvD.

På Gotland befarades med bestörtning huruvida BRA:s besked skulle påskynda besluten kring Bromma flygplats framtid, då den samlade bedömningen från gotländskt håll, såväl från den politiska majoriteten som från näringsliv, är att Bromma behövs för den gotländska flygtrafiken.

Horisont kan nu avslöja att regeringen har meddelat att man inte kommer att påskynda besluten om Bromma flygplats framtid. Beskedet ska ha meddelats via staben kring infrastrukturminister Andreas Carlson (KD). Ministerns stab kallar det hela för ett ”icke-beslut” men bekräftar för Horisont att ställningstagandet är att inte ta några beslut som påskyndar en eventuell nedstängning av Bromma flygplats.

Flygplatsens vara eller icke vara är fortfarande en het fråga, men alltså inget som kommer att lösas snabbare av att så mycket av nuvarande flygtrafik försvinner därifrån från årsskiftet.

För drygt en vecka sedan kunde Horisont berätta att Pigge Werkelin, som var en av dem som grundade Gotlandsflyg för över 20 år sedan, hoppades att någon ny aktör skulle ta över Brommatrafiken och att han själv och flera av de övriga Gotlandsflyg-grundarna gärna bistod med kompetens och erfarenhet. Pigge Werkelin ser nu beskedet från infrastrukturministern som mycket positivt.

–Med beskedet att politikerna inte tänker påskynda en stängning av Bromma, så kan vi räkna med att flygplatsen finns kvar i tio år till. Minst. Då släcker man oron att Bromma ska försvinna i närtid, och då finns alla möjligheter för något bolag att hitta en lösning för trafik mellan Bromma och Visby, resonerar Pigge Werkelin.

— — —

Läs mer: 

Sju regioner stödjer flyg- och färjetrafiken (Horisont 2 oktober 2024)

Flera försenade flyg från Visby (Horisont 26 september 2024)

Gotland pekas ut för elflygsutveckling (Horisont 25 september 2024)

”Visby är den flygplats det slår hårdast mot” (Horisont 24 september 2024)

Gotlandsflygs grundare vill rädda Brommatrafiken (Horisont 23 september 2024)

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratis!Registrera dig HÄR!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024