Annons
Annons

Samhälle & politik

Patientsäkerheten hotas när flyg ställs in

Publicerad: 2024-10-03

De inställda flygen mellan Gotland och fastlandet under november och december kan påverka patientsäkerheten på Visby lasarett, rapporterar SR. 

–Det blir enorma problem, säger Region Gotlands sjukvårdsdirektör Marie Loob. 

TEXT CHRISTER BJÖHLE

SAS meddelade nyligen att man ställer in nästan alla flyg mellan Visby och Arlanda under hela november och december, vilket Horisont också rapporterat om.

Detta kan allvarligt påverka arbetet på Visby lasarett; flera gånger dagligen skickas bland annat blod och olika former av prover mellan ön och fastlandet för exempelvis analys och provtagning. ”När SAS ställer in blir det enorma problem, och det hotar patientsäkerheten”, säger sjukvårdsdirektör Marie Loob till Sveriges Radio Gotland. Om detta inte funkar kan det som en sista utväg bli så att patienten i stället måste åka till fastlandet, säger Marie Loob vidare i intervjun. Det kan också vålla allvarliga problem om det skulle ske en olycka på Gotland och lasarettet med kort varsel behöver få tillgång till extra blod.

Att transportera bland annat blod och prover mellan olika sjukhus kräver speciella tillstånd, och dessa tillstånd har SAS men inte flygbolaget BRA.

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratis!Registrera dig HÄR!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024