Annons
Annons

Allmänt, Samhälle & politik

Gotlands vädjan till regeringen: ”Bromma behövs”

Text Christer Bjöhle Publicerad: 2024-10-07

Både Region Gotland och Länsstyrelsen på Gotland uppvaktar nu både regeringen, statliga myndigheter och andra bolag verksamma på ön för att ställa krav på och säkra den gotländska flygtrafiken.

Trots det inofficiella besked som Gotland ska ha fått från regeringen om att man inte har för avsikt att genom politiska beslut påskynda en eventuell avveckling av Bromma flygplats, som Horisont berättade om i förra veckan, vill nu Region Gotland få konkret svar från infrastrukturministern i frågan.

I fredags skickade regionstyrelsen ett skrivelse till infrastrukturminister Andreas Carlson (KD). I skrivelsen uppmanar regionstyrelsen regeringen att säkerställa att Bromma flygplats inte kommer att läggas ned i närtid, och dessutom lyfter man problemen som vållats av SAS:s besked att ställa in nästan alla sina avgångar till och från Gotland under november och december i år.

 

Regionstyrelsen betonar också vikten av Bromma för utvecklingen av en elflyglinje, vilket Horisont berättade om i morse.

”Vi tror att en utmärkt första elflyglinje är Visby–Bromma. Eftersom det tals om det elektrifierade flyget som framtidens kollektivtrafik blir det avgörande med attraktiva start- och landningstider samt korta ledtider både på flugplatsen och för att ta sig vidare in till centrala Stockholm”, säger regionstyrelsens förste vice ordförande Andreas Unger (M) i ett pressmeddelande.

Regionstyrelsen anser att Gotland behöver två förbindelser till Stockholmsområdet, ur ”ett tillgänglighets-, trygghets- och totalförsvarsperspektiv”.

”Vi är glada att notera att även infrastrukturministern ser att Bromma flygplats fyller en viktig funktion i det svenska flygplatssystemet. Med denna skrivelse vill vi understryka att vi är många som ser samma behov och drar samma slutsatser och att budskapet från regeringen därför måste vara tydligt: Bromma flygplats behövs. Gotland och Sverige behöver Bromma flygplats”, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens andre vice ordförande, i pressmeddelandet.

 

Samtidigt som Region Gotland skriver till infrastrukturministern har Gotlands landshövding Anders Flanking kallat alla statliga myndigheter, organisationer och företag på Gotland till ett möte med anledning av flygtrafiksituationen.

”Jag vill få de statliga aktörernas bild av hur de här förändringarna påverkar respektive organisation och tillsammans med dem diskutera om det finns ett behov av att lyfta frågan vidare”, förklarar landshövdingen i ett pressmeddelande om mötet

Mötet är tänkt att hållas den 16 oktober; ett 30-tal företrädare från statliga myndigheter, företag och organisationer som är verksamma på Gotland har bjudits in.

— — —

Läs mer: 

”Elflyg – det kan vara i Visby det börjar” (Horisont 7 oktober 2024)

Flanking trygg – men tunga krav på stängning (Horisont 3 oktober 2024)

Beskedet: Ingen tidigare stängning av Bromma (Horisont 3 oktober 2024)

Sju regioner stödjer flyg- och färjetrafiken (Horisont 2 oktober 2024)

Flera försenade flyg från Visby (Horisont 26 september 2024)

Gotland pekas ut för elflygsutveckling (Horisont 25 september 2024)

”Visby är den flygplats det slår hårdast mot” (Horisont 24 september 2024)

Gotlandsflygs grundare vill rädda Brommatrafiken (Horisont 23 september 2024)

Gotland först ut med avtal om elflyg (Horisont 27 juni 2024)

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratisRegistrera dig HÄR!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024