Annons
Annons

Samhälle & politik

”Vi visste att det skulle bli det svåraste året”

Text Christer Bjöhle Publicerad: 2024-10-08

Region Gotland går mot ett massivt ekonomiskt underskott. Prognosen säger att regionen kommer att gå minus 264 miljoner kronor för 2024.

–Alla kostnader har skenat, medan intäkterna inte har ökat i samma takt, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande. 

I går tisdag presenterades en årsprognos för Region Gotlands ekonomi, och det är dyster läsning. Efter att det ekonomiska resultatet för årets åtta första månader har sammanställts och prognosen för årets återstående fyra månader räknats in, ser regionen ut att landa på ett underskott på över en kvarts miljard. Minus 264 miljoner kronor.

–Vi visste att det här skulle bli det svåraste året på länge. Alla regioner har planerat för underskott 2024 på grund av inflationen, och alla regioner har gått med större underskott än man planerat, säger Meit Fohlin (S), region styrelsens ordförande, om läget.

Höga pensionskostnader, en dubblering jämfört med året innan, och hög inflation uppges ha lett till ökade kostnader för så gott som alla landets regioner, så också för Region Gotland. Intäkter i form av olika typer av statsbidrag och utjämningsbidrag, plus skatteintäkter, har ökat men inte i samma takt som kostnaderna.

–Vi avsätter ju pengar varje år för att värdesäkra framtida pensioner, och på grund av inflationen är den svenska kronan värd så lite att vi måste avsätta betydligt mer pengar, förklarar Meit Fohlin.

–Det är en tillfällig kris som vi bara måste igenom. Det vanliga över tid är ju att det inte är inflation.

Av nämnderna är det hälso- och sjukvårdsnämnden som står för det enskilt största minusresultatet, 112 miljoner back. Socialnämnden går 38 miljoner kronor back, barn- och utbildningsnämnden –18 miljoner, miljö- och byggnämnden –11 miljoner, och tekniska nämnden går fyra miljoner back.

Övriga nämnder utöver dessa fem förväntas klara sin respektive budget i år.

–Nämnderna gör ändå 100 miljoner mindre i underskott i år än i fjol, jämför Meit Fohlin.

Hittills i år har Region Gotland lånat 100 miljoner kronor, och prognosen säger att man kommer att behöva låna 200 miljoner kronor till innan årsskiftet.

När motsvarande prognos gjordes i april uppskattades 2024 gå back med 298 miljoner kronor, så en liten återhämtning har gjorts. I samband med den prognosen togs ett övergripande beslut om en allmän återhållsamhet, bland annat ställdes krav på minskat resande och man såg över och minskade sina lokalbehov.

Några andra, konkreta åtgärder är ännu inte beslutade framåt.

–Vi har gjort många åtgärder under hela året, och vi har också märkt att det gett effekt. Men vi kommer behöva fortsätta med det även framöver, säger Meit Fohlin.

Denna vecka sitter Meit Fohlin och resten av politikerna i budgetberedning inför nästa år, ett år som Fohlin räknar med ska bli kärvt men bättre.

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratisRegistrera dig HÄR!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024