Annons
Annons

Kultur & nöje

Åtta vann fototävling i världsarvet

Text Christer Bjöhle Foto se respektive bild nedan Publicerad: 2024-10-09

Åtta vann fototävling i världsarvet

Åtta vinnare har utsetts i en fototävling bland skolungdomar på Gotland. 

Syftet med tävlingen var att eleverna skulle lära sig mer om världsarvet, arkitekturen och historien. 

Alla skolklasser i både grundskolan och gymnasiet på Gotland har i år fått delta i Världsarvsdagen, via en rad aktiviteter. Samtidigt arrangerades både en fototävling och en skrivtävling. Vinnarna presenterades under Visbydagarna den gångna helgen.

I fototävlingen deltog 46 fotografier, inlämnade av totalt 23 elever. Åtta av dem utsågs till vinnare av juryn, bestående av gymnasieläraren Fredrik Blomgren och konstnären Torbjörn Limé.

Här är vinnarna i fototävlingen, inklusive motiveringen:

Foto Olof Broberg & Olivia Stenbeck

Olof Broberg, Gutegymnasiet

Motivering: ”Olofs fotografi speglar det faktum att Visby ständigt förändras och byter skepnad med sin långa historia av internationella impulser och kontakter. Nya perspektiv och ny vitalitet tillförs kontinuerligt staden. Juryn tilltalas av Olofs tydliga vägval när det gäller fokus på huvudmotivet. Bakgrundens diffusa skimmer utgörs av en av världsarvsstadens evigt vackra kulisser.”

Olivia Stenbeck, Wisbygymnasiet

Motivering: ”Gudarna ska veta att det inte är lätt att spegla en solnedgång i Visby. Inte någon annanstans heller för den delen. Men ibland hittar vi de där fotografierna som vi ändå uppslukas av. Olivia lyckas med det här svåra konststycket, tänker vi. Se noga själva, ett släpljus där nere från hamnen som sakta sprider sig upp mot människor, serveringar och en arkitektur från svunna sekler. Bravo.”

Foto Anton Bertwig

Anton Bertwig, Gutegymnasiet

Motivering: ”Idag säljs världsarvsstaden Visby säljs ut till högstbjudande. Ägande och inflytande tycks koncentreras till några få aktörer. Allt fler fastigheter i staden omvandlas till hotell, lägenhetshotell eller Airbnb. Fotografiet ställer frågan på sin spets! Har en ung människa idag och i framtiden råd att bo i Visby? Dessutom: juryn gillar den där tydliga kontrastverkan som svart och vitt alltid skapar. Denna gång i relation till en gnutta färg.”

Foto Tilde Engström

Tilde Engström, Gutegymnasiet

Motivering: ”Tilde kan inte låta bli att påminna oss om 1930-talets reklamkampanj, Visby – rosorna stad! Kort sagt, ett klassiskt kolorerat Visbyvykort av det vackrare slaget. Betraktarens blick leds med varsam hand in i den färgaccentuerade gränden, upp mot himlen för att till slut fastna i tornen uppe på domkyrkan Sankta Maria.”

Foto Filip Camnell Salza

Filip Camnell Salza, Wisbygymnasiet

Motivering: ”Vi tröttnar inte så lätt på Kärleksporten i Sjömuren! Filip skapar ett väl balanserat motiv med starka linjer och kontraster. Arkitektur, horisont och den ensamma kontemplerande människan i symbios. Vi suckar lätt melankoliskt och tänker på tidens gång, havet och stadens evigt unga själ. Kan det vara så att Filip råkar ha koll på den tyske 1800-talsmålaren Caspar David Friedrich?”

Foto John Thålin & Yasmin Hedlund Huerta

John Thålin, Wisbygymnasiet

Motivering: ”Är det så att naturen försöker återta ruinen efter Sankt Nikolai? Vi ser Johns fotografi som ett uttryck för en stilla entropi i dagens Visby. Juryn gillar också att de starka konstrasterna mellan ljus och skugga, mark och himmel och de olika riktningar som fotografiet strävar åt, och som utmanar betraktaren öga.”

Yasmin Hedlund Huerta, Wisbygymnasiet

Motivering: ”Yasmin bjuder in oss alla för att tillsammans kika in i en glipa, ett sår i stadsmuren. Ett titthål och en resa i tiden. Från Kruttornet där i den medeltida hamnen upp mot en yngre modernare bebyggelse. Ljus, mörker och Visbys mytomspunna horisont.”

Foto Lucas Hellenberg

Lucas Hellenberg, Wisbygymnasiet

Motivering: ”Hur ska vi utforma stadens offentliga rum? Lucas hittar ett motiv och ett verk som varit omdebatterat sedan den dag det kom på plats. Vilka verk anser vi vara vackra? Smaken är som bekant delad. Perspektivet i bilden är spännande! Här speglas flera aspekter av Stora Torgets funktion: plats för torghandel, monument från den medeltida storhetstiden, och idag också en plats för offentlig konst i form av en vattenskulptur.”

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratisRegistrera dig HÄR!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024