Bilden: Lisa Streich fotograferad i våras i samband med ett framträdande på Konserthuset i Stockholm. Foto Yanan Li/pressbild Konserthuset
.
Två gotlänningar tilldelas Konstnärsnämndens långtidsstipendium för att under lång tid visat hög konstnärlig kvalitet.
–Jättestort, en enorm lättnad, säger musikern Lisa Streich, en av mottagarna.
Att tilldelas ett stipendium innebär allt som oftast att man får en summa pengar, stor eller liten, utbetalad en gång, vid ett tillfälle, som stöd för något man gjort eller har för avsikt att göra. Att tilldelas Konstnärsnämndens långtidsstipendium är annorlunda. Dessa stipendier gäller i tio år och innebär att mottagaren tilldelas tre prisbasbelopp – per år, varje år, i tio års tid. I dagsläget, år 2024, motsvarar ett prisbasbelopp 57 300 kronor. För stipendiaterna i det här fallet innebär det alltså 171 900 kronor om året, med årets mått mätt. När nämnden nu beslutat om sex nya långtidsstipendiater har inte mindre än två av dem gotländsk koppling: musikern Lisa Streich bor sedan över tio år i Salthamn, Väskinde, och teaterregissören Freja Hallberg bor förvisso i Stockholm men har rötterna i Brissund.
För Lisa Streich, musiker och komponist bosatt i Salthamn runt en mil norr om Visby, innebar stipendiet en stor lättnad. Hon hade precis klivit av flyget mellan Visby och Stockholm, för ungefär en vecka sedan, när Konstnärsnämnden ringde och meddelade att hon var en av stipendiaterna. –Det känns jättestort, verkligen. Det tar mycket press av en att veta att man faktiskt har en inkomst, säger Lisa Streich till Horisont. –Det var nästan så att jag grät lite där på flygplatsen faktiskt. På frågan om vad hon ska göra nu, vad det här möjliggör, rinner svaret ur henne entusiastiskt:
–Skriva musik!
Jag håller på med en pianokonsert som ska komma ut snart, ett dansstycke för stadsbaletten i Wien, och en opera, säger hon med en sprudlande glädje.
Det är inte första gången som tonsättaren, musikern, organisten och komponisten Lisa Streich får pris eller uppmärksamhet. Hon har uppdrag i stora delar av världen; senast i somras tilldelades hon Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris, utdelat av Kungliga musikaliska akademien, på 100 000 kronor, ”för ett egensinnigt och konsekvent konstnärskap”.
Även Konstnärsnämndens långtidsstipendium handlar om att vara konsekvent. Konsekvent på en hög nivå. Konstnärsnämnden – som är en statlig myndighet med syfte att främja konstnärers möjligheter att verka och att utvecklas – skriver i sina kriterier att ”stipendiet tilldelas konstnärer som under lång tid har visat en hög konstnärlig kvalitet och som förväntas ha en aktiv konstnärlig verksamhet under hela stipendietiden”.
Horisont porträtterade Lisa Streich, då 30 år och relativt nybliven gotlänning, redan våren 2016 (i Horisont nr 22). Hon beskrevs då som en internationell stjärna, anonym på hemmaplan, vars verk spelats över hela världen. Hon berättade då bland annat om sin bakgrund och hur det kom sig att hon blev musiker – och inte läkare, vilket också var ett alternativ – och om tankarna kring branschen och svårigheterna att försörja sig genom att komponera musik. –Det finns en hel del stipendier man kan söka. Om jag bara skulle leva på det jag tjänar utan stipendier så skulle det vara tajt, sa hon då, i den Horisontintervjun. Nu kan hon andas ut, via ett stipendium som sträcker sig längre än de flesta. –Det var jättevackert att få det beskedet, en enorm lättnad, säger Lisa Streich. 2024 års långtidsstipendiater är Lisa Streich, musiker och komponist, Visby; Freja Hallberg, teaterregissör, Stockholm; Hans Appelqvist, musiker och komponist, Höör; Amanda Bergman, musiker och komponist, By Kyrkby; Mika Gustafson, filmregissör, Stockholm; Lisa Janbell, koreograf och dansare, Stockholm. --- --- ---
Läs mer:
PREMIUM: Lisa Streich vill skapa en känsla i lyssnaren (Horisont nr 22, våren 2016)
--- --- ---
Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratis! Registrera dig HÄR!