Annons
Annons

Idrott & fritid

Tävling godkänd – men förberedelserna hotas

Text Christer Bjöhle Publicerad: 2024-10-11

Efter att ha varit uppe för granskning och beslut i fyra domstolar, tar endurotävlingen GGN  i Hejdeby en ny juridisk svängom, två veckor före start.

Beslutet att tillåta fordon i förberedande arbete, har ännu inte vunnit laga kraft. 

De juridiska tvisterna kring den nya versionen av Gotland Grand National, som går under namnet GGN 2.0, i Hejdeby, har varit många. Först fick tävlingen klartecken av länsstyrelsen i somras. Det överklagades till både förvaltningsrätten och mark- och miljödomstolen, och båda de instanserna gick på länsstyrelsens linje att tillåta tävling.

Detta överklagades också, till Mark- och miljööverdomstolen, som valde att inte ta upp fallet. En överklagan gick också till kammarrätten. Även de valde att neka prövningstillstånd och alltså inte ta upp frågan på nytt.

Grönt ljus för både förberedande arbete och tävling, trodde då tävlingsledningen. Men så var det inte, vilket helagotland.se var först att rapportera om.

Beslutet i förvaltningsrätten som rör användning av två- och fyrhjuliga fordon i förberedelsearbetet inför tävlingen har ännu inte vunnit laga kraft, konstaterar nu tävlingsledningen, då det ännu kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. Och även om man får genomföra själva tävlingen innan det beslutet vunnit laga kraft, så gäller inte samma sak med förberedelsearbetet.

”Vi räknade med att ärendet var klart och därmed vunnit laga kraft. Givetvis skulle vi ha läst igenom hela beslutet och då insett att det gick att överklaga ytterligare en tredje gång”, säger arrangören Nordic Sport & Events vd Conny Bohlin i ett pressmeddelande.

Beslutet om motorfordon i förberedande arbete kan överklagas i tre veckor, räknat från den 9 oktober då beslutet meddelades. Det innebär att tävlingen redan hinner genomföras – vilket den får göra, enligt annat beslut – innan överklagandetiden för det förberedande arbetet gått ut.

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratisRegistrera dig HÄR!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024