Annons
Annons

Kultur & nöje

Alla vinnare – först en dystopi i världsarvet

Text Thea Samuelsson, Wisbygymnasiet Publicerad: 2024-10-14

Fyra elever i olika årskurser utsågs till vinnare i den skrivtävling som Region Gotland arrangerat under hösten på temat världsarvet.

Horisont publicerar denna vecka alla de vinnande bidragen. 

Världsarvsdagen var i år den 5 oktober, och på denna dag presenterades alla vinnare i de två tävlingar – en fototävling och en skrivtävling – som regionen under september månad arrangerat bland öns alla gymnasie- och grundskoleelever. Syftet under den gångna månaden har varit att lära barn och unga mer om världsarvet, dess arkitektur och historia.

Vinnarna i skrivtävlingen är fyra till antalet, och dessa – utan inbördes ordning – är:

Thea Samuelsson, Wisbygymnasiet

Manne Moisejeff Olander, Högbyskolan

Smilla Magnusson, Väskinde skola

Lowe Peters, Montessori friskola

Måndag till torsdag i vecka 42, 14–17 oktober, publicerar Horisont de vinnande bidragen i sin helhet. Först ut är en, enligt juryn, ”dystopi förlagd till centrum av världsarvsstaden” – Wisbygymnasiets Thea Samuelssons ”I maktens händer”

Hjärtat slår hårt, benen känns som spaghetti och jag orkar inte mer. Jag springer in bland gränder med röda vissna rosor hängandes på fasaden mot kalla fönster. Det känns som att lungorna ska explodera och jag skyndar in i en del av muren, den som skulle skydda människor på medeltiden från danskarna, men nu är den bara ett hot. En bomb hördes en bit ifrån och jag kastar mig ner på den smutsiga marken. Jag kan känna andetagen bulta högt i huvudet. Tjutet från larmen blir högre, jag skulle precis ta mig upp när det hördes springande steg. Rösterna var inte på svenska.

Pulsen ökade och jag försökte resa mig upp när en brutal smärta steg från vänstra foten och fick mig nästan att skrika. Snabbt såg jag mig omkring och kravlade fram mot en röd bil och tog mig upp andfådd. Personen som tittade tillbaka i bilfönstret hade trassligt hår i en hög hästsvans, en T-shirt som en gång i tiden varit vit, ansiktet var smutsigt och ögonen rädda, på höger kind rann en strimma blod, en 14 år tjej som var livrädd.

Min familj är borta och vännerna har flytt, allt är ryssarnas fel. Innan mamma försvann lämnade hon ett meddelande, att ta mig till Domkyrkan för där finns ett säkert skyddsrum. Jag drar bort remsor från tröjan och sätter fast dem som stöd på foten med hjälp av hårsnodden och fortsätter haltande framåt.

En bit fram på vägen sitter ett barn med händerna för ansiktet, flickan ser ut att vara ungefär sju år. När jag kommer närmare ser jag att en hund ligger bredvid henne. Det är en rottweiler och den ligger plågat ner, ut ifrån ett sår på sidan färgas den bruna pälsen röd och jag inser vad som har hänt. Jag sätter mig bredvid tjejen och lägger en arm runt henne.

– Vad heter du? frågar jag försiktigt.

– Olivia, snyftar tjejen.

Över oss flyger stora krigsplan och vi duckar reflexmässigt.

– Kom Olivia, vi går och tar skydd, säger jag och tar hennes hand, den är smutsig och kall.

En stund senare behövde vi lämna hunden själv, den var svårt skadad och somnade in. Olivia berättar att hennes föräldrar jobbar inom militären och försvarar Gotland mot Putin men de hann aldrig hämta henne. När vi nästan är framme och rundar krönet kommer två militärer och jag drar Olivia snabbt bakåt, men personerna hade Sveriges flagga så vi pustade ut. De visade oss vägen till ett närmre skyddsrum på andra sidan gatan.

Vad skönt, äntligen i säkerhet! När vi kommer fram visade det sig att de bara kunde ta emot en person till, min fot värkte fruktansvärt men jag offrade mig själv för Olivia. Jag gav henne en kram, sa hur modig hon är. Mödosamt haltade jag vidare till målet, nya skott hördes hela tiden. En explosion uppstod, jag tappar balansen och faller bakåt av trycket, när röken sakta försvinner står hela Domkyrkan i lågor…

Text Thea Samuelsson, Wisbygymnasiet

— — —

Juryns motivering: ”Theas berättelse mitt i Visbys hårda kärna påminner oss om det nu rådande geopolitiska världsläget. Den här gången handlar det inte om Beirut, Gaza City eller Charkiv. Läsaren serveras istället en dystopi förlagd till centrum av världsarvsstaden.”

Juryn har bestått av Annika Eiranson, lärare i svenska vid vuxenutbildningen, och Fredrik Blomgren, gymnasielärare och samordnare för Världsarvsdagen.

— — —

I förra veckan presenterade Horisont också vinnarna i den fototävling som genomfördes bland skolelever på samma tema. Se alla vinnande bilder och läs motiveringarna i artikeln. 

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratisRegistrera dig HÄR!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024