Annons
Annons

Samhälle & politik

”Mynten kan komma från handel av slavar”

Text Christer Bjöhle Foto Christer Bjöhle Publicerad: 2024-10-14

”Mynten kan komma från handel av slavar”

Bilden: Dan Carlsson och ett av 215 arabiska mynt från 900-talet. Foto Christer Bjöhle.

.

Undersökningen av silvermynten som nyligen upptäcktes i Lummelunda är nu klar. 

De 215 arabiska mynten från 900-talet och härrör troligen från handel av exempelvis slavar. 

Tidigare i år upptäcktes ett antal gamla mynt vid ett grävningsarbete i Lummelunda. Länsstyrelsen och senare arkeologer tillkallades och en noggrann utgrävning av platsen genomfördes.

Nu är dokumentationen och undersökningen klar, mynten uppsamlade, undersökta och till viss del även rengjorda. Det handlar om totalt 215 mynt, de flesta hela men en del halva och även några kvartsstora.

–Man delade på mynten medvetet för att halvera värdet, säger arkeologen Dan Carlsson som tillsammans med kollegorna Christian Hoffman och Alicia Rosa Brusin genomfört uppgrävningen av fyndet och undersökningen av mynten.

Mynten är arabiska silvermynt och efter kol14-undersökningar daterade till 900-talet, det vill säga sen vendeltid eller tidig vikingatid. Troligen har de hamnat på Gotland genom att gotländska handelsmän agerat mellanhand i något varuutbyte, tror Dan Carlsson.

–De skulle kunna komma från exempelvis handel av slavar. Det finns gott om arabiska mynt på Gotland från den här tiden, och det är inte särskilt troligt att man rövat till sig allt. Gotlänningar var ofta mellanhand mellan öst och väst, och något man handlade mycket med på den tiden var just slavar.

Mynten, 215 till antalet, har nu dokumenterats; planen var att skicka dem till konservatorer i Kiruna, men Dan Carlsson har rengjort en del av dem på egen hand – via en ultraljudsrenare, vanligt kranvatten och en gnutta citronsyra – på det egna kontoret i Visby.

Troligtvis kommer mynten nu att hamna i Gotlands museums samlingar.

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024