Annons
Annons

Samhälle & politik

GA och GT slår ihop redaktioner – missar mediestöd

Text Christer Bjöhle Publicerad: 2024-10-15

Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda slås samman till en redaktion och blir därmed av med mediestödet nästa år, rapporterar tidningen Journalisten. 

Ägarkoncernen NTM betraktar inte längre de två anrika morgontidningarna som två olika titlar med separata redaktioner, även om man fortsätter ge ut två tidningar. 

Under många, många år har konkurrensen mellan de två morgontidningarna på Gotland, GT och GA, varit stenhård. Men på senare år har konkurrensen luckrats upp, och gränserna mellan redaktionerna – även för den gemensamma webben helagotland.se – har alltmer suddats ut.

Nu skriver branschtidningen Journalisten att den Norrköpingsbaserade mediakoncernen NTM, som äger GA, GT och helagotland.se, inte har sökt mediestöd för 2025.

”Vi har analyserat de nya mediestödsreglerna och har funderat och kommit fram till att även om vi skulle klara kraven för mediestöd på de olika titlarna så ser vi inte att det är gynnsamt för journalistiken på Gotland att vi betraktar dem som olika titlar som måste ha minst 45 procent exklusivt egenproducerat innehåll”, säger Nils Olauson, redaktionell affärsutvecklingschef på NTM, till Journalisten.

GA, GT och helagotland.se har sedan en tid en gemensam ansvarig utgivare, och i detta nu pågår en omorganisation som sägs vara satt inom några veckor.

De som arbetar med GT, GA och helagotland.se är därmed numera att betrakta som en enda redaktion, och detta innebär också att de två papperstidningarna kommer att få mer av samma innehåll, berättar Olauson.

Dock går man inte helt utan pengar från Mediestödsnämnden; i år fick tidningarna 12,7 miljoner kronor i stöd varav 10,6 miljoner var så kallat övergångsstöd och 2,1 miljoner allmänt redaktionsstöd. Inför 2025 har helagotland.se sökt det allmänna redaktionsstödet.

Enligt Nils Olauson kommer det uteblivna stödet inte att innebära några besparingar – i nuläget.

”Nej, vi tänker oss att den organisation vi har ska vara intakt. Sen så beror det ju på vad som händer med utvecklingen av prenumerationer och annonser”, säger han till Journalisten.

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratisRegistrera dig HÄR!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024