Meny
E-tidning
Annons
Annons

Samhälle & politik

”Det är viktigt att vara Gotlands röst”

Text Christer Bjöhle Publicerad: 2024-10-16

”Det är viktigt att vara Gotlands röst”

Bilden: Jesper Skalberg Karlsson på Moderaternas valvaka 2022, då han återtog det ena av Gotlands två mandat i riksdagen. Foto Tommy Söderlund/ Horisont arkiv. Infälld bild: Gotlands andra riksdagsledamot Hanna Westerén (S). Pressbild/Region Gotland Karl Melander.

. Totalt 34 motioner lämnades in från Gotlandsbänken när den allmänna motionstiden i riksdagen gick ut i förra veckan. 

–Det är viktigt att ta till vara möjligheten att vara Gotlands röst i Stockholm, säger Jesper Skalberg Karlsson (M). 

Under några få veckor i början av hösten varje år har riksdagens alla ledamöter möjlighet att lämna in motioner i vilka ämnen som helst, förutsatt att det handlar om sådant som riksdagen får och kan besluta om. Under resten av året får ledamöterna förstås också lämna motioner, men då måste de vara knutna till aktuella förslag som regeringen lämnat till riksdagen att besluta om. Gotlands två riksdagsledamöter, Jesper Skalberg Karlsson (M) och Hanna Westerén (S), stod i år för sammanlagt 34 motioner; Skalberg Karlsson lämnade in 13 och Westerén 21. Inte helt oväntat handlade flertalet om infrastrukturen och transporterna till och från Gotland. –Det blir ju så, när man är ledamot för Gotlands län så är de viktigaste frågorna de som handlar om vår tillgänglighet, resonerar Jesper Skalberg Karlsson. Av hans 13 motioner handlade två om flygtrafiken och en om färjetrafiken, därtill en om det militära och civila försvaret av Gotland, och en om kalkbrytningens betydelse. Ytterligare en handlade om beståndet av strömming i Östersjön. Övriga sju skrevs tillsammans med en eller flera andra moderater och handlade inte specifikt om Gotlandsrelaterade frågor. I motionen om färjetrafiken, med Skalberg Karlsson som ensam motionär, föreslår han bland annat att nuvarande villkor för Gotlandstrafiken ska vara lägstastandard och att lägre utsläpp ska regleras med bättre drivmedel, inte lägre hastighet.

Annons Annons

Motionen om att säkerställa konkurrenskraftiga och tillgängliga flyglinjer mellan Gotland och fastlandet stod han också ensam bakom, medan han i en motion om infrastrukturen på och omkring Arlanda fick med sig ytterligare fyra moderata ledamöter som medmotionärer. –Att skicka in en motion som man själv skrivit är en sak, men att få med sig fler som skriver under en motion ökar ju chansen något att den går igenom eller att det i alla fall väcker mer debatt. Och så visar det partiledningen att man är en betydande grupp som tycker att just den frågan är viktig, säger Jesper Skalberg Karlsson. Hans länskollega på Gotlandsbänken, socialdemokraten Hanna Westerén, har i år signerat något fler motioner, 21 stycken totalt, men något färre med specifik Gotlandskoppling; en om Gotlandstrafiken (skriven tillsammans med S-ledamoten Laila Naraghi), en om Gotlandstillägget för frakt, och en motion om att se över förutsättningarna för Region Gotland att med sitt öläge nå en hållbar finansiering av välfärden. För några år sedan, 2017, slog Jesper Skalberg Karlsson rekord i antalet motioner under allmänna motionstiden – det året lämnade han in hela 64 stycken. Nu poängterar han dock att de fristående motioner som lämnas in under den allmänna motionstiden utgör blott en mindre del av det politiska arbetet. –Motionsperioden är framför allt ett tillfälle att lyfta frågor man tycker är viktiga, men däremot är det ju mindre än en procent av de motionerna som bifalls. Så den politiska skillnaden man gör, den gör man under resten av året och över tid, säger han. Den allmänna motionstiden i riksdagen inleds normalt samtidigt som riksmötet, vilket är det som inleder riksdagsåret efter sommarsemestern, och pågår till femton dagar efter att regeringen lämnat in sin budgetproposition till riksdagen. I år lämnades totalt 3 169 motioner in av riksdagens 349 ledamöter. Dessa kommer nu att tas om hand och behandlas av kanslierna för de olika utskotten i riksdagen, där de sätts samman i betänkanden. Alla motioner inom samma ämne hamnar i samma betänkande; sedan tas betänkandena upp ett och ett för beslut i riksdagen under resten av riksdagsåret fram till sommaren. — — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratisRegistrera dig HÄR!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024