Annons
Annons

Samhälle & politik

”Det rimmar dåligt med det vi önskar”

Text Christer Bjöhle Publicerad: 2024-10-16

Beskedet i måndags kväll att avtalet för Bromma flygplats sägs upp försatte hela situationen kring gotländsk flygtrafik i ett ännu skarpare läge. 

–Det rimmar väldigt dåligt med det vi önskar med Bromma, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland. 

I går kunde Horisont berätta att Stockholms stad formellt tagit beslutet om att säga upp arrendelavtalet som reglerar Swedavias hyra av marken där Bromma flygplats ligger. Uppsägningen innebär att marken senast 2038 ska ha sanerats och lämnats tillbaka till markägaren, Stockholms stad.

Att den styrande majoriteten i Stockholm – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – länge har velat se en annan utveckling av området än som flygplats, är ingen nyhet. ”Det här är ett historiskt beslut. Vi vill nu inleda en konstruktiv dialog med Swedavia och regeringen om att tidigarelägga avvecklingen”, sade Karin Wanngård, socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm, om beslutet i ett pressmeddelande.

Att det formella beslutet nu är taget gör ändå att det blir skarpt läge på ett sätt som det inte varit innan. Wanngårds partikollega på Gotland, regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin, är inte förvånad:

–Vi har ju vetat länge att detta har varit ett önskemål från S, V och MP i Stockholm. Sedan är det synd, för det rimmar ju väldigt dåligt med det vi ser och önskar med Bromma, säger hon.

–Vi har sagt att vi på Gotland har behov av att kunna flyga till Bromma, och det gäller fortfarande även om avtalet nu är uppsagt.

Exakt hur beslutet påverkar Gotland och det fortsatta arbetet med att säkra en god flygtrafik till och från ön, vill Meit Fohlin inte uttala sig om ännu.

–Det återstår att se vad det här får för konsekvenser för oss. Hur snabbt kan en avveckling gå? Hur snabbt kan man samtidigt utveckla Arlanda? Vi fortsätter att jobba via det trafikråd som vi har, och vi utreder bland annat vad vi kan göra på Bromma under tiden, säger Meit Fohlin (S).

Läs mer:

Beslutet: Avtalet för Bromma sägs upp (Horisont 15 oktober 2024)

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratisRegistrera dig HÄR!

 

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024