Annons
Annons

Idrott & fritid

Nya vändningen: GGN får provköra innan tävling

Text Christer Bjöhle Publicerad: 2024-10-16

GGN-arrangören får nu en ny dispens av länsstyrelsen och kan därmed provköra banan innan det är tävlingsdags.

Däremot nekas man möjligheten att använda fyr- och tvåhjulingar samt lastmaskiner för att köra ut material längs banan.

Turerna har snart varit fler än man kan räkna när det gäller nysatsningen av endurotävlingen Gotland Grand National, GGN, som i år för första gången ska köras i Hejdeby; tillstånd, överklaganden, dispenser, avslag och nekade prövningstillstånd har avlöst varandra.

I förra veckan trodde arrangören Nordic Sport & Event att man fått grönt ljus att köra med tvåhjulingar, fyrhjulingar och lastmaskiner i skogen längs banan i det förberedande arbetet inför tävlingen, som körs om en och en halv vecka. Men så var inte fallet; beslutet om dispens för nämnda fordon behövde först vinna laga kraft, vilket kräver tre veckors väntan – det vill säga till efter tävlingens genomförande.

Arrangören lämnade då in en ny ansökan om dispens, där man bland annat poängterade vikten av att få provköra banan innan tävlingsdags, allra helst eftersom det är en helt ny bana som aldrig körts förr. Ur säkerhetssynpunkt, menade arrangören, är provkörning därmed av stor vikt.

Utöver provkörning ansökte man återigen om att få använda tvåhjulingar, fyrhjulingar och lastmaskiner för att bland annat sätta ut band eller pinnar längs banan, lägga ut höbalar som säkerhet i bland annat kurvor, och för att köra ut reklamskyltar och annat material som behöver finnas längs banans sträckning.

I går tisdag behandlade länsstyrelsen ansökan – man beviljade en del av ansökan, men avslog en annan.

–Vi beviljar provkörning; de har fört fram säkerhetsskäl, att de måste ha provkört banan innan tävlingen eftersom det är en ny bana, och det har vi nu sagt ja till, berättar Anna-Lena Fritz, chef för enheten för naturskydd på länsstyrelsen på Gotland.

– Däremot avslår vi de andra delarna. De tre fordonstyperna som de ansöker om dispens för nu, är samma som ingår i det beslut som ännu inte har vunnit laga kraft sedan tidigare. Och eftersom det beslutet ännu kan överklagas, kan vi inte gå in och pröva det som redan pågår.

Beslutet att bevilja provkörning av banan är skrivet med så kallad verkställighet, alltså att beslutet gäller även innan tiden för överklagan har gått ut.

– Vi har skrivit det så att det blir verkställigt från och med fredag. Det måste sättas ett datum, så från fredag gäller dispensen som medger provkörning av banan, säger Anna-Lena Fritz.

— — —

Läs mer: 

Beslutet som medger GGN-förberedelser överklagas (Horisont 8 oktober 2024)

Domstol avslår överklagan – GGN får köra (Horisont 24 september 2024)

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratisRegistrera dig HÄR!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024