Annons
Annons

Kultur & nöje

Tredje vinnaren – om sägner som lockar till äventyr

Text Smilla Magnusson, Väskinde skola Publicerad: 2024-10-16

Fyra elever i olika årskurser utsågs till vinnare i den skrivtävling som Region Gotland arrangerat under hösten på temat världsarvet.

Horisont publicerar denna vecka alla de vinnande bidragen; i dag Smilla Magnusson. 

Världsarvsdagen var i år den 5 oktober, och på denna dag presenterades alla vinnare i de två tävlingar – en fototävling och en skrivtävling – som regionen under september månad arrangerat bland öns alla gymnasie- och grundskoleelever. Syftet under den gångna månaden har varit att lära barn och unga mer om världsarvet, dess arkitektur och historia.

Vinnarna i skrivtävlingen är fyra till antalet, och dessa – utan inbördes ordning – är:

Thea Samuelsson, Wisbygymnasiet

Manne Moisejeff Olander, Högbyskolan

Smilla Magnusson, Väskinde skola

Lowe Peters, Montessori friskola

Måndag till torsdag i vecka 42, 14–17 oktober, publicerar Horisont de vinnande bidragen i sin helhet. I dag är det dags för Smilla Magnusson från Väskinde skola och hennes berättelse ”Skatten i S:t Lars ruin”:

Ni kommer inte tro på det här, men jag berättar det ändå. När jag var på utflykt med klassen i Visby fick vi gå på en guidad tur som var väldigt kul. Då gick vi först till Drotten och S:t Lars ruin, där guiden med en väldigt stor inlevelse berättade en historia som jag tyckte var ganska intressant. Och den där historien lyder så här: vid 1200-talet så var det två systrar som hette Carla och Iris, som bråkade väldigt mycket med varandra. De bråkade faktiskt om allting. Deras mor gav dem vackra klänningar båda två, men de bråkade fortfarande om vems som de tyckte var vackrast. Och självklart så tyckte de att deras egen klänning var finare än den andras. Men när deras mor dog så ärvde de en summa pengar var, men de bråkade så klart om att de ville ha mer pengar än den andra systern. Sen så utvecklades bråket mer och mer, så att bråket ledde hat. Efter ett tag så bestämde båda systrarna att bygga två olika kyrkor mittemot varandra. De hette då S:t Lars och den andra hette Drotten.

Det sägs att det ska ligga en skatt under en sten i S:t Lars ruin men ingen har någonsin hittat den än. Då tänkte jag att jag skulle kunna fråga min kompis om hon ville vara med mig och vara de första som hittade den. Medan guiden pratade om hur många trånga gångar och trappor som S:t Lars ruin hade, viskade jag till min kompis och frågade henne om hon ville vara med ikväll när vi skulle hitta skatten i S:t Lars ruin. Och rätt som det var hade vi börjat att planerat vad vi skulle göra med alla pengar och allt guld som vi skulle ha från skatten, innan vi ens hade börjat med att leta.

När det började bli mörkt efter vi hade ätit middag, så smög jag och min kompis ut ur våra hus och möttes vid S:t Lars ruin. Sedan gick vi in i ruinen och började att lyfta på stenar. Men efter ett tag blev vi trötta i våra armar och satte oss ner på varsin stor sten. Sen sa jag att vi skulle lyfta på varsin sten en sista gång innan vi kunde gå hem. Min kompis lyfte upp en stor sten men under den så var det minsann ingen skatt, och sen lyfte jag på min sten men där var det ingen skatt heller.
Kanske du hittar skatten i S:t Lars ruin någon gång?

Text Smilla Magnusson, Väskinde skola
— — —

Juryns motivering: ”Smilla återberättar ett möte med en av stadens många världsarvsguider. Stadens sagor och sägner tycks fortsätta att väcka vår nyfikenhet och locka till äventyr. Smilla avslutar sin berättelse med en uppmaning till oss alla att fortsätta leta efter skatter. Vi lovar, det kommer vi aldrig att sluta med!”

Juryn har bestått av Annika Eiranson, lärare i svenska vid vuxenutbildningen, och Fredrik Blomgren, gymnasielärare och samordnare för Världsarvsdagen.

— — —

I förra veckan presenterade Horisont också vinnarna i den fototävling som genomfördes bland skolelever på samma tema. Se alla vinnande bilder och läs motiveringarna i artikeln. 

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratisRegistrera dig HÄR!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024