Annons
Annons

Samhälle & politik

Bygg-vd tillbaka i skönhetsbransch

Publicerad för 21 timmar sedan

Bygg-vd tillbaka i skönhetsbransch

Bilden: Body Shops nya ägarkvartett har alla ett förflutet inom bolaget: Mark Hermann var vd 2007–2013, Cecilia Daun tog över som vd 2013–2016, Alexis Tchikladzé var tidigare ekonomichef, och Nina Juul har bland annat varit inköpsansvarig. Nu blir de alla delägare på runt 25 procent var; Hermann blir vd, Daun ordförande. Foto pressbild

.

Cirkeln är sluten. Cecilia Daun, vd för byggföretaget Arriba, kliver åter in i Body Shop, där hon började arbeta som tonåring. Nu blir hon delägare och bolagsstyrelseordförande för skönhetsföretaget – och en av räddarna som nu lyfter företaget ur en konkurs.

Hon var bara 14 år när hon började jobba extra i en av Body Shops butiker. 25 år senare slutade hon, då som vd för Body Shop i Sverige och Danmark.

Nu har ytterligare åtta år gått och Cecilia Daun är tillbaka inom Body Shop – som delägare och styrelseordförande, och en av fyra som ska rädda det krisande skönhetsföretaget.

–Jag trodde verkligen att det var ett avslutat kapitel och att jag aldrig skulle återvända till Body Shop, även om hjärtat alltid har funnits med varumärket. Men när det blev så turbulent vaknade något inom mig; jag kände att jag behövde göra något och inte bara sitta och se på, berättar Cecilia Daun för Horisont.

 

Body Shop är från början ett brittiskt bolag som saluför produkter inom skönhet och hårvård. Bolaget bildades 1975 och var ett av de tidigare bolagen att sträva efter en produktion i samklang med djur och miljö och rimliga villkor för arbetarna. Under Cecilia Dauns förra sejour i företaget, på andra sidan millennieskiftet, fanns en dansk-svensk avknoppning av Body Shop inom vilken hon klättrade och nådde vd-posten.

–Då tyckte jag att jag var klar där, plus att jag ville vara mer på ön, berättar Cecilia Daun.

Sedan dess har hon arbetat inom vitt skilda branscher, bland annat som hotellchef, butikschef och som mäklare, plus att hon och maken Emil driver en gård strax utanför Visby där det finns både gårdsbutik och pub, utöver allt annat som hör en gård till.

2016 blev hon invald i byggföretaget Arribas styrelse, och för två år sedan fick hon frågan om hon kunde tänka sig att ta över vd-posten i företaget. Vilket hon gjorde, och därmed blev hon en av få kvinnor på vd-stolen inom ett byggföretag.

 

Cecilia Daun konstaterar att hon aldrig har jobbat med något annat så länge som hon jobbade inom Body Shop – vilket inte är så underligt; hon är 47 år och arbetade inom Body Shop i nästan 25 – och en känsla för företagets väl och ve har alltid funnits där.

Efter en tid av motgång och nedgång hotades Body Shops dansk-svenska del av konkurs, vilket väckte något inom Cecilia Daun.

–Jag kom i kontakt med några tidigare kollegor och vi kände likadant allihop, att vi ville försöka göra något. Vi tittade faktiskt på om det skulle vara möjligt att köpa upp hela konkursboet, med butiker och varulager. Men det gick så snabbt, så vi hann inte med, berättar Cecilia Daun.

Samtidigt befann sig även moderbolaget i Storbritannien under rekonstruktion, så den lilla grupp där Cecilia ingick avvaktade för att följa utvecklingen. När en ny ägare stod klar tidigare i år kontaktade Cecilia och kollegorna ägaren och bad om att få bli huvudfranschiseägare för Sverige och Danmark. Och det fick de.

 

Därmed är cirkeln sluten och Cecilia Daun tillbaka där hon började. Men nu som delägare och bolagsstyrelseordförande. Och vd-jobbet på Arriba, det ska hon fortsätta med.

–Jag blir kvar på Arriba; de har godkänt att jag vid sidan av vd-jobbet sköter mitt uppdrag inom Body Shop, där jag mest ska hålla i avtals- och affärsfrågor, berättar hon.

–Det är väldigt spännande och något jag verkligen inte trodde skulle ske.

Även Visby har ju haft en Body Shop-butik tidigare; det finns dock inga planer på att återuppstarta den i nuläget, säger den nya delägaren och ordföranden:

–Det finns inte med i strategin över butiker vi kommer att öppna, som just nu kretsar kring de större städerna. Däremot skulle vi gärna välkomna en sub-franchisetagare att öppna butik i Visby.

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratisRegistrera dig HÄR!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024