Annons
Annons

Samhälle & politik

Fängelsestraff för tre i knarkhärva

Text Christer Bjöhle Publicerad: 2024-10-18

Fleråriga fängelsestraff väntar för tre av personerna i den omfattande narkotikahärvan på Gotland.

Samtidigt frias två av de misstänkta helt från anklagelserna, enligt domen som föll i dag fredag. 

Rättegången mot fem gotlänningar avslutades för en vecka sedan, efter tre heldagars förhandling i Gotlands tingsrätt. Som Horisont har berättat tidigare (se länkar nedan) misstänktes fyra män och en kvinna för bland annat grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott och utpressning.

De tre som nu döms är tre av männen, nu 34, 31 och 27 år gamla.

Upprinnelsen till polisens utredning av den här härvan, var att den 27-årige mannen i april i år skickade ett paket från Visby till den 31-årige mannen på en adress i Nacka. Paketet visade sig innehåll 155 200 kronor i kontanter.

Samma dag skickade den 31-årige mannen ett annat paket, med 34-åringen som mottagare. Detta paket, som polisen fick tag i innan det nådde mottagaren, innehöll 2 596 gram amfetamin. Polisen bytte dock ut narkotikan och ersatte den med mjöl och socker, innan det lämnades vidare för fortsatt postgång.

Den 34-årige mannen hämtade ut paketet och därefter förvarade, transporterade och slutligen överlämnade han det till en annan person.

Utifrån mängden narkotika slår domstolen fast att drogerna inte var avsedda för eget bruk, vilket gör brotten grova.

I åtalet mot 27-åringen ingår också ett fall av utpressning, då han ska ha med hot om våld ha krävt 60 000 kronor från en man. Hoten pågick under en period av sju dagar i våras, och under förloppet förmådde 27-åringen mannen att ge honom en mobiltelefon värd cirka 10 000. Han fortsatte dock hota för att få mer pengar.

Även i domen mot 31-åringen ingår annan brottslighet; när han skulle gripas av polis motsatte han sig gripandet och försökte förhindra polisen att ta hand om honom, vilket resulterat i att även våldsamt motstånd och försök till våldsamt motstånd ingår i domen.

Utöver dessa händelse, finns en rad andra omständigheter, skickade paket, innehav av olika former av narkotika, våld och försök till våld mot tjänsteman och ett fall av utpressning med i åtalet mot de fem.

De tre männen döms alla till fängelse; 31-åringen till fyra år och tre månader, 27-åringen till tre år och nio månader, och 34-åringen till tre år.

En annan 34-årig man och en 30-årig kvinna stod också åtalade i härvan, bland annat för hantering och skickande av andra försändelser, men de båda frikänns helt från inblandning av tingsrätten.

— — —

Läs mer: 

Misstänka i knarkhärva fortsätter neka (Horisont 14 oktober 2024)

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratisRegistrera dig HÄR!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024