Annons
Annons

Samhälle & politik

Arkitektvinnare ”förenar estetik och funktion”

Text Christer Bjöhle Foto Jonathan Öhrman/Försvarsmakten/pressbild Publicerad för 16 timmar sedan

Arkitektvinnare ”förenar estetik och funktion”

Årets arkitekturpris tilldelas en byggnad som få kan ta del av – den ligger nämligen inne på Försvarsmaktens område på Tofta skjutfält. 

Syftet med Region Gotlands arkitekturpris är att lyfta fram goda exempel på arkitektur och uppmuntra till offentliga samtal om samhällsbyggnadsfrågor. Men årets goda exempel på arkitektur kan majoriteten av befolkningen inte räkna med att kunna titta på – i år går nämligen regionens arkitekturpris till en så kallad multifunktionsbyggnad inne på Gotlands regementes område.

Den vinnande byggnaden är egentligen två huskroppar sammanlänkade av en gång av glas. Fasaden består mestadels av trä men också kalksten. Den ena byggnaden innehåller bland annat kontor, undervisningslokaler och ett pentry, och den andra omklädningsrum och uppställningskorridor.

Bakom byggnadens tillkomst står arkitektfirman CF Möller, beställaren Fortifikationsverket och entreprenören Peab, och det är egentligen dessa tre som får priset.

”Multifunktionbyggnaden är ett spännande val som speglar hur samtidens situation med ökade geopolitiska spänningar påverkar våra livsmiljöer, och hur de utformas. Närvaron av olika typer av försvarsbyggnader blir allt tydligare på Gotland igen och med det en viktig livsmiljö för många gotlänningar. Vi är väl bekanta med de historiska lämningarna av olika försvarsbyggnader, nu har vi fått ett samtida inspel med höga kvaliteter och fokus på människans behov sett till både funktion och estetik”, säger regionarkitekt Jessica Svännel om utmärkelsen i ett pressmeddelande.

Motiveringen till Region Gotlands arkitekturpris 2024 lyder i sin helhet:

”Den nya anläggningen på P18 står i ett landskap som är både avskilt och exponerat, ett möte mellan karg natur och strategisk funktion. Byggnaden anammar sitt sammanhang med en varsam men distinkt arkitektonisk närvaro som reflekterar den omgivande miljöns råhet och skönhet. Genom en genomtänkt materialitet och formgivning visar byggnaden respekt för platsens historia och kultur, samtidigt som den bidrar till det moderna samhällets behov.

Arkitekturen är ett utmärkt exempel på hur man kan förena estetik och funktion, samtidigt som den aktivt förbättrar den gestaltade livsmiljön. Byggnaden blir en påminnelse om arkitekturens betydelse i vardagen och för de som dagligen verkar här, där både det praktiska och det estetiska samspelar för att skapa en hållbar och inspirerande arbetsplats.”

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratisRegistrera dig HÄR!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024