Annons
Annons

Samhälle & politik

Berusad man bröt sig in hos par – döms

Text Christer Bjöhle Publicerad: 2024-10-21

En man i 55-årsåldern döms för grovt hemfridsbrott, sedan han tagit sig in hos ett par genom att krossa en ruta i deras bostad.

Mannen förnekar brott och menar att han uppfattade att någon där inne befann sig i en nödsituation. 

Enligt domen, som föll i Gotlands tingsrätt i fredags, har en gotländsk man olovligen brutit sig in hos en man och en kvinna i deras bostad. Den nu dömde mannen är i 55-årsåldern och från norra delarna av Gotland och händelsen ska ha inträffat i våras.

55-åringen hade då åkt hem till en annan man och dennes hustru i deras gemensamma bostad på norra Gotland. Besöket hade föregåtts av några skickade sms, som inte hade besvarats; de båda männen känner till varandra och har av olika skäl en frostig relation till varann.

När 55-åringen anlände till parets bostad, i bil, var han påtagligt berusad. Han knackade inte på dörren utan slog direkt sönder en fönsterruta intill ytterdörren, sträckte in en arm och låste upp dörren utifrån. Själv har han hävdat att han fått sms från kvinnan om att hennes man varit våldsam, och att det varit skälet till att han åkt dit och också till att han menar att han agerade utifrån att kvinnan i huset befann sig i nöd.

Utredningen kunde dock motbevisa påståendena kring sms, vilket fick mannen att helt ändra sig och i stället påstå att kvinnans uteblivna sms på frågor som han skickat till henne gjorde honom orolig.

Efter att mannen tagit sig in i huset, vägrade han lämna trots upprepade uppmaningar från paret, och mannen i huset fick till slut mota ut honom fysiskt. Paret bodde på hotell i flera nätter efter händelsen, dels för att bostaden var kall på grund av det krossade fönstret, dels för att de inte kände sig trygga i hemmet efter vad som hänt.

Sammantaget sätter tingsrätten mer tilltro till parets berättelser än till mannens, varvid han döms för grovt hemfridsbrott. Grovt hemfridsbrott har fängelse i straffskalan, men eftersom 55-åringen är tidigare ostraffad döms han till villkorlig dom och böter. Han ska också betala skadestånd på 12 000 kronor vardera till mannen och kvinnan.

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratisRegistrera dig HÄR!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024