Annons
Annons

Samhälle & politik

Bingeby och Gråbo föreslås få nya bostäder

Text Christer Bjöhle Foto Christer Bjöhle/ grafik Publicerad för 1 timme sedan

Bingeby och Gråbo föreslås få nya bostäder

Politikerna i miljö- och byggnämnden vill ge grönt ljus för bortåt 200 nya bostäder i Bingeby och på Gråbo i Visby. 

Däremot vill man spara en del grönområden på Gråbo i stället för att föreslå byggnationer även där. 

På miljö- och byggnämndens möte i går fanns bland annat förslag på byggen av två större bostadsområden på agendan.

Det ena rör fastigheten Visby Myran 1, i södra Visby. Området ligger mellan Styrmansgatan, Pilhagsvägen och Myrstigen och utgör en del av det område där Gotlandshem har för avsikt att riva det bostadsbestånd som finns där i nuläget. Kvarteret Myran är byggt på 1970-talet och är nu i så pass dåligt skick att rivning anses vara det bästa alternativet.

När rivningen av de 61 bostäderna är genomförd, föreslås en förtätning av byggnationen vilket skulle medge 88 nya bostäder, varav 24 radhus. Utöver kvarteret Myran vill Gotlandshem ta en del intilliggande parkmark i besittning för att kunna bygga ytterligare 25–35 radhus och fem stycken femvåningshus med cirka 80–100 bostäder.

Politikerna i nämnden ser positivt på den föreslagna bebyggelsen i Myran 1, men vill inte offra parkmark till bostadsbyggande. Nämnden ger därmed förvaltningen i uppdrag att ta fram en detaljplan för Visby Myran 1, men att parkmarken inte ska tas med i denna.

”Från nämndens sida vill vi gärna se en förtätning och vidareutveckling i det här området när de nya bostäderna byggs upp, men vi vill banta ned förslaget lite. Vi vill inte ta för mycket parkmark i anspråk”, säger miljö- och byggnämndens ordförande Andreas Unger (M) i ett pressmeddelande.

 

Det andra området som får positivt planbesked och där detaljplan nu ska tas fram, är fastigheten Visby Höken 1 i Bingebyområdet, ett avlångt kvarter mellan Mästergatan i väster, Bingebygatan i norr, Tjelvarvägen i öster och Brömsebroväg i söder.

Där finns redan lägenhetsbebyggelse med totalt sju huskroppar, men nu föreslås en förtätning och nybyggnation av ytterligare fyra nya byggnader, alla fem våningar höga. Dessa skulle placeras längs Mästergatan och Brömsebroväg i fastighetens södra del, och generera cirka 100 nya bostäder.

Nämnden ser positivt till en förtätning och menar att det förutom att ge välbehövliga bostäder också skulle ha positiva effekter på innergårdarna mellan husen.

”Genom att förtäta blir innergårdarna mer skyddade och därmed tryggare, attraktivare och trevligare att vistas i, inte minst för barn och unga. Det här förslaget kan bidra till en mer attraktiv boendemiljö i Bingeby”, säger Andreas Unger.

— — —

Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratisRegistrera dig HÄR!

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024