Vattenfall vill ersätta 19 äldre vindkraftverk på Näsudden på södra Gotland med max åtta nya – men får nobben av Försvarsmakten.
Försvarsmakten hänvisar till sekretess och anser sig inte kunna ge en närmare förklaring till vad för skada utbytet av vindkraftverk skulle innebära för försvarets verksamhet.
Vattenfall vill genomföra en sista och avslutande del i moderniseringen av vindkraftparken på Näsudden på södra Gotland. I praktiken innebär denna så kallade generationsväxling att de nu befintliga 19 vindkraftverken ska bytas ut mot blott åtta nya, mer effektiva och större vindkraftverk, upp till 200 meter höga. I sin ansökan säger Vattenfall bland annat att om man inte får tillstånd för de åtta nya verken, så kommer de 19 gamla att stå kvar "med den påverkan det innebär, med bland annat flera strandnära vindkraftverk i ett fågeltätt område som visat på förhållandevis många fågelkollisioner och en elproduktion om cirka 45 GWh". Detta kommer, menar man, att innebära att man inte utnyttjar den potential som finns i området när det gäller vindkraft, och att skaderisken för fåglar förblir högre eftersom de gamla verken är så många fler till antalet än de planerade nya. En inventering har gjort gällande att 56 särskilt skyddsvärda fågelarter har noterats i området, varav 37 är rödlistade. Att inte ersätta de gamla verken med nya skulle också innebära att "Gotland går miste om inhemsk elproduktion motsvarande drygt 23 000 hushålls årsförbrukning (5000 kWh)", skriver man. Flera myndigheter – som Sjöfartsverket, Sveriges geologiska undersökning, Trafikverket, Post- och telestyrelsen och Teracom – har fått yttra sig, och de flesta har inget att invända mot att de gamla vindkraftverken på Näsudden byts ut mot nya.
Försvarsmakten å sin sida, motsätter sig generationsväxlingen av vindkraftparken – utan att ge en motivering till varför. Man skriver: "Generationsväxling av vindkraftparken Näsudden Öst riskerar att påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del som omfattas av sekretess enligt 15 kap. 2 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Eftersom riksintresset i fråga omfattas av sekretess är Försvarsmakten förhindrad att mer konkret redogöra för vari riksintresset består, samt vilken typ av skada som en generationsväxling av vindkraftverken i området skulle innebära, oavsett vindkraftverkens utformning, placeringar, antal och höjder."
I mer allmänna ordalag hänvisar dock Försvarsmakten bland annat till att fysiska hinder – allt ifrån träd, torn, master, höga byggnader till vindkraftverk – kan ha en påverkan på den tekniska utrustning som Försvarsmakten använder för bland annat övervakning, spaning och kommunikation. Det är formellt miljöprövningsdelegationen i Stockholms län som har avslagit Vattenfalls ansökan om generationsväxling. Beslutet kan överklagas till mark- och miljödomstolen. — — —
Horisonts dagliga nyhetsbrev – helt gratis! Registrera dig HÄR!