Efter att regeringen sagt nej till så gott som all planerad vindkraft i Östersjön, är det dystert i vindkraftsbranschen.
–En sorgens dag, säger Lars Thomsson, samordnare för projektet Energiön Gotland.
På en presskonferens i går måndag meddelade regeringen att man "tagit beslut om 14 havsbaserade vindparker" – i praktiken innebar dessa 14 beslut att man avslog 13 ansökningar och sade ja till en. Den enda som godkändes ligger längs den svenska västkusten; alla planerade projekt i Östersjön som regeringen nu tyckt till om har fått avslag. Bland avslagen fanns Aurora söder om Gotland och Pleione öster om Gotland. Det huvudsakliga skälet är att Försvarsmakten motsätter sig havsbaserad vindkraft i området med hänvisning till det säkerhetspolitiska läget. –Det är ett tufft besked att ge, men det är också ett givet besked att ge, med bakgrund av det säkerhetspolitiska läget, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på presskonferensen. –Regeringen tar frågan om vindkraft på största allvar, allra helst eftersom det är en målkonflikt mellan försvarsförmåga och energiförsörjning. En enskild vindpark skulle kunna vara acceptabel ur ett försvarsperspektiv, men den samlade bedömningen här är att vindparkerna är olämpliga och att det blir oacceptabla konsekvenser för det svenska försvaret. I det allvarliga säkerhetspolitiska läget måste försvarsintresset väga extra tungt, menade försvarsminister Pål Jonsson (M). Framför allt handlar det om att vindkraftverk till havs dels kan störa sensorer som upptäcker och identifierar ubåtar, dels kan störa radarspaningen som har till uppgift att upptäcka och bekämpa ballistiska missiler och kryssningsrobotar. Andra länder har nyttjat havsbaserad vindkraft till att placera militär utrustning på, vilket gjort att Försvarsmakten i stället kunnat dra nytta av civila projekt i havet. Om detta säger försvarsminister Pål Jonsson:
–Verken skulle i så fall omedelbart bli militära mål, om de har exempelvis radar på sig. Då måste de också bevakas och binder i så fall upp skyddsåtgärder. En förklaring som Lars Thomsson, samordnare för Energiön Gotland, ratar fullständigt.
–Det är helt felaktigt resonerat. De har helt förbisett den samexistensmöjlighet som andra länder har; man kan nyttja vindparker till att bli en del av totalförsvaret och få ett bättre totalförsvar. En andra aspekt är att nu när vi är medlemmar i Nato så har vi också dem som hjälper till, resonerar Lars Thomsson. –Och en tredje aspekt är att i och med detta stoppar regeringen vindkraft i storleksordningen 130 terrawattimmar, som verkligen hade behövts för att få bättre elpriser. Jag är väldigt besviken. Så sent som i våras fick den havsbaserade vindparken Aurora grönt ljus från länsstyrelsen på Gotland, vilket Horisont då rapporterade om. Parken planerades cirka 20 kilometer söder om Gotland och var tänkt att bestå av 370 verk. Bakom Aurora står vindbolaget OX2, som också planerat vindparken Pleione – som var tänkt att bestå av 42–70 verk – öster om Gotland. Även denna ingick i regeringens avslag i dag. Däremot finns ännu inget beslut om vindparken Ran, cirka 100 verk utanför Slite, som Horisont berättade om i förra veckan. Den ansökan ligger ännu på mark- och miljödomstolens bord, men ska först och främst tas upp på Gotlands regionfullmäktige den 18 november. --- --- ---
Läs mer:
Planen: 100 vindkraftverk utanför Slite (Horisont 29 oktober 2024)
370 vindkraftverk ett steg närmare verklighet (Horisont 3 april 2024)
— — —
Få Horisonts nyhetssammanfattning varje vardagsmorgon direkt i din mejl – helt gratis! Registrera dig HÄR.