Meny
E-tidning
Annons
Annons

Samhälle & politik

Nej till vindkraft får kritik – från FOI

Text Christer Bjöhle Foto Christer Bjöhle & Tommy Söderlund Publicerad: 2024-11-09

Nej till vindkraft får kritik – från FOI

Bilden: Lars Thomsson, här i ett annat sammanhang, är mycket besviken på regeringens nej till vindkraftsatsningar i Östersjön. Foto Christer Bjöhle (bilden till vänster) & Tommy Söderlund (bilden till höger)/ Horisont arkiv.

. Regeringens besked i förra veckan att 13 planerade vindkraftparker i Östersjön får avslag med hänvisning till Försvarsmakten, får nu kritik – från Försvarets forskningsinstitut, FOI. 

I förra veckan gav regeringen besked om att 13 planerade vindkraftprojekt i Östersjön får avslag. Motiveringen från bland andra försvarsminister Pål Jonsson (M) var att vindparkerna riskerar att försämra Försvarsmaktens signalspaningsförmåga. Men den inställningen får nu kritik, från Försvarsmaktens eget forskningsinstitut, FOI. "Det kan finnas möjligheter att bygga vindkraft utan att försämra försvarsförmågan", säger Anders Odell, forskningsledare vid FOI, i en intervju med SVT.  

Det finns flera länder i Sveriges närområde som i stället använder vindparker till havs för att förstärka de militära förmågorna, bland andra Danmark, Storbritannien och Polen, något som Gotlands vindkraftsamordnare Lars Thomsson påpekade redan i en intervju med Horisont i förra veckan. –Det är helt felaktigt resonerat. De har helt förbisett den samexistensmöjlighet som andra länder har; man kan nyttja vindparker till att bli en del av totalförsvaret och få ett bättre totalförsvar, sade Lars Thomsson då. Ett resonemang som FOI:s forskningsledare håller med om: "Det finns många idéer kring sådana lösningar; man kan inte utesluta att det skulle fungera och öka möjligheterna för samexistens i framtiden", säger han i SVT-intervjun. Försvarets kritik mot vindkraft till havs går ut på att den skulle kunna störa signalspaningssensorer – som sitter på land, riktade ut mot havet – och deras möjligheter att känna av om en kryssningsrobot eller missil skulle avfyras mot Sverige, eller åtminstone fördröja upptäckten. Men, FOI anser att det i stället går att placera motsvarande sensorer på eller i anslutning till vindparkerna, vilket i stället kan förbättra Försvarsmaktens kapacitet; det är också sådana lösningar som andra länder använder sig av. Lars Thomsson menar att regeringens nej inte bara är ett slag mot vindkraft-projekten i sig – eller mot Gotland, som tros gå miste om en mängd jobbtillfällen – utan mot hela den svenska elförsörjningen och konkurrensen gentemot flera grannländer.

Annons Annons

–I princip stänger regeringen Östersjön för svensk vindkraft. Alla länder runt Östersjön har planer och de kommer att bygga, men inte vi – det blir effekten av detta, säger han till Horisont. –Det handlar om elproduktion i storleksordningen 130 terrawattimmar i södra Sverige; man stoppar i praktiken vettiga elpriser.  

När regeringen meddelade sitt nej i förra veckan, menade försvarsminister Pål Jonsson bland annat att om man nyttjade vindkraften för placering av militär utrustning skulle vindkraftverken dessutom per automatik bli militära mål som behövde militärt skydd. FOI menar dock att energiproduktion i dag ändå utgör ett militärt mål, vilket exempelvis tydligt märks i Rysslands pågående krig i Ukraina. Elförsörjning utgör dessutom en del av totalförsvarets säkerhetsintresse, vilket därför i sig bör väga tungt. "Ja, det skulle jag säga. I princip hela samhället är beroende av en fungerande energiförsörjning, och även elförsörjning", säger Anders Odell. FOI kritiserar också den modell för beslut som gäller i Sverige i dag, att Försvarsmakten bara säger ja eller nej till havsbaserad vindkraft, i stället för att hjälpa till att hitta lösningar som gynnar både försvarets och det civila samhällets behov av energiförsörjning. "Det finns brister i den svenska processen. Det handlar om att peka ut lämpliga områden för vindkraft", säger Anders Odell i intervju med SVT. — — —

Läs mer: 

Efter regeringens vindkraft-nej: "En sorgens dag" (Horisont 4 november 2024)

Planen: 100 vindkraftverk utanför Slite (Horisont 29 oktober 2024)

370 vindkraftverk ett steg närmare verklighet (Horisont 3 april 2024)

— — —

Få Horisonts nyhetssammanfattning varje vardagsmorgon direkt i din mejl – helt gratisRegistrera dig HÄR.

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024