Heidelberg Materials i Slite ska byta ut en del kalksten i sin cementtillverkning – mot aska från vulkaner på Island.
"Vi kan inte ersätta allt med vulkanisk aska, men ungefär 20 procent", säger Heidelbergs fabrikschef Matilda Hoffstedt till Sveriges Radio Gotland.
En del i processen att tillverka cement är att bränna kalksten. Det är också just detta moment som gör att cementtillverkning är en stor utsläppare av koldioxid. Ett hett omdebatterat ämne; Horisont har nyligen rapporterat om planerna på att fånga in koldioxid och lagra den under havsbottnen i Norge.
Under nästa år ska fabriken i Slite byta ut en del av kalkstenen i den här processen, rapporterar Sveriges Radio Gotland. Ungefär 20 procent av så kallad klinker, vilket är en produkt som görs av bränd kalksten och som sedan används i cementtillverkningen, är möjlig att byta ut – mot vulkanisk aska från Island.
Askan kommer att transporteras till Öland för malning, och därefter transporteras till Gotland för att användas i cementproduktionen.
Genom att ersätta en del av kalkstenen med aska, krävs något mindre kalkstensbrytning.
Dessutom minskar utsläppen, eftersom man inte behöver bränna lika mycket kalksten. Allt som allt bidrar den ändrade metoden till en något mindre miljöpåverkan. Trots transporterna går de ekonomiska kalkylerna ihop, säger Matilda Hoffstedt till SR, främst med anledning av handeln med utsläppsrätter i kombination med det faktum att man släpper ut mindre koldioxid genom att byta ut en del av kalkstenen.
Vulkanaskan kommer att börja användas i cementproduktionen under 2025.