Gotland ska bli klimatneutralt. I fredags skrev regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin under Gotlands deltagande i projektet Klimatkontrakt 2030.
–Vi måste öka takten och förmågan i klimatarbetet, säger hon.
I det nationella projektet Klimatkontrakt 2030 ingår nu 47 svenska städer – och Gotland. Gotland sticker ut som den enda regionen i sammanhanget. Projektet inleddes 2019, då nio städer gick samman för att gemensamt arbeta för det globala klimatomställningsmålet inom EU:s projekt Viable Cities (ungefär 'livskraftiga städer' på svenska).
Meit Fohlin (S), som nu är regionstyrelsens ordförande på Gotland, lade tidigt fram en motion om att Gotland borde ansluta sig till detta projekt, och nu har det alltså blivit verklighet; i den sista ansökningsomgången har nu också Gotland skrivit under sitt klimatkontrakt.
– Det handlar om ha ett tydligt avtal om vad vi får och går in med för åtgärder.
Vi skakar hand på ett klimatkontrakt, säger Meit Fohlin.
Region Gotland har ansökt tillsammans med Tillväxt Gotland, Science Park Gotland, Gotlandshem, Geab och Uppsala universtitet. Meit Fohlin tror att det breda samarbetet i ansökan var ett framgångskoncept.
– Vi har en brett samarbete och vi sticker ut som enda regionen i sammanhanget. Det gjorde att vi kom med, säger hon.
Det är bara några dagar sedan som en rapport från länsstyrelsen fastslog att Gotland bara ser ut att uppfylla två av tio klimatmål; det ser inte Meit Fohlin som motsägelsefullt i sammanhanget.
– Nej, det visar bara att vi måste göra mer.
Energimyndigheten är den myndighet som står bakom projektet, och Gotland har nu i och med sitt deltagande beviljats sex miljoner kronor för klimatomställningsarbetet.
— — —
Prenumerera och få tillgång till den här och många, många andra artiklar och alla våra nummer, nya och gamla, genom att klicka här.
— — —
Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev och få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!