Det saknas skriftliga beslut för flera av de resor som regionfullmäktiges förra ordförande gjorde i tjänsten under perioden 2020 till 2024.
Det konstaterar den externa utredning som gjorts, som också slår fast att ingenting pekar på någon "medveten brottslig gärning".
Samtidigt säger regionen att man inte utesluter polisanmälan, "om det framkommer något ytterligare".
Det var i början av juli i år som Sveriges Radio Gotland avslöjade att dåvarande ordföranden för Gotlands regionfullmäktige, rutinerade och mångåriga politikern Inger Harlevi (M), hade låtit Region Gotland betala för resor som hon hade gjort i sin egenskap av vice ordförande för Hanseförbundet. Slutsumman för de resor som utredarna nu har gått igenom har kostat totalt 343 121 kronor och 41 öre.
Senare kunde även helagotland.se berätta att Harlevi använt sig av en annan resebyrå än den som regionen upphandlat, och som därmed ska användas vid bokning av resor.
Efter mycket debatt om det inträffade avgick Inger Harlevi i mitten av juli 2024 från ordförandeposten i fullmäktige men stannade kvar som ledamot i fullmäktigeförsamlingen. Hon hade fortfarande partiets förtroende, meddelade då Moderaternas gruppledare Andreas Unger.
Kort senare lät dock Inger Harlevi själv meddela att hon tog "timeout" från alla sina politiska uppdrag, och Gotlands regiondirektör tillsatte en extern utredning för att se över vad som faktiskt hänt och hur den kunnat hända.
Det är denna utredning som nu är klar; utredarna har gått igenom ett antal resor gjorda av Inger Harlevi mellan 2020 och 2024, och man slår bland annat fast att det saknas skriftliga underlag och beslut för flera av de genomförda resorna. Det saknas också ett tydligt mandat att Harlevi ska företräda regionen i Hanseförbundet, där hon är vice ordförande – ett uppdrag som dock inte har något med hennes politiska uppdrag inom Region Gotland att göra.
Utredningen visar också att flera resor gjorts via en annan resebyrå än den av regionen upphandlade. Just detta har Inger Harlevi själv kommenterat i en insändare på helagotland.se, där hon den 15 juli 2024 bland annat skrev: "Jag vet att jag har gjort fel. Jag har inte gjort det av illvilja. Jag har gjort det för att resa så billigt som möjligt."
Utredningen fastslår att mycket av ansvaret givetvis ligger på den enskilde personen, i det här fallet Inger Harlevi själv, men att det också finns många otydligheter i regionens rutiner och processer vilket har skapat förvirring. "Det finns flera delar i regionens rutiner, riktlinjer, processer och dokumentation som gör att det är mycket svårt att reda ut vilka resor och uppdrag som varit godkända", skriver regionen.
Utredarna betonar att det inte finns några belägg för att påstå att Inger Harlevi medvetet har försökt kringgå lagen, det vill säga medvetet agerat brottsligt.
Samtidigt kommer regionledningen att fortsätta se över både ärendet i synnerhet och rutinerna i allmänhet, och att man inte utesluter en polisanmälan mot Inger Harlevi "om det framkommer något ytterligare, när vi nu tittar vidare på det här".
I en skriftlig kommentar till utredningen säger regiondirektör Stefan Hollmark: "Min bild är att det har varit rörigt avseende beslut, dokumentation och tydlighet i hanteringen av den här personens resor. Det handlar både om bristande rutiner i organisationen i sig och på den förtroendevalda personens eget agerande i detta fall. Jag välkomnar rapportens insikter och vi ser nu över alla de rutiner som behövs för att säkerställa hanteringen framåt."
Och Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande, kommenterar: "Det är viktigt att vi får ordning på det här. Vi som är förtroendevalda kommer att behöva resa utomlands ibland, det ingår i uppdraget så att säga. Allmänheten ska kunna känna sig trygga med att det finns ett tydligt syfte, tydliga beslut bakom om vem som representerar och varför. Utredningen är tydlig med vilka förbättringsområden som vi nu behöver ta till oss. Det handlar ju i grunden om vårt demokratiska arbetssätt, med transparens och förtroende för att vi politiker agerar på medborgarnas uppdrag."
Nästa steg i fallet blir nu att regionledningen ser över sina rutiner och processer kring bland annat resor i tjänsten.
Horisont har varit i kontakt med Inger Harlevi som väljer att inte kommentera utredningen eller det som den kommit fram till.
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.