PREMIUM: Förslaget att utse kalkbrytningen och cementproduktionen i Slite till riksintresse för totalförsvaret, möter kraftigt motstånd.
Två remissinstanser anser att hela förslaget strider mot miljöbalken, och sex instanser betonar riskerna för Gotlands grund- och dricksvatten.
Av totalt elva inkomna remissyttranden är bara ett positivt.
När tiden för att lämna yttranden om MSB:s förslag att utse kalkstensbrytningen och cementproduktionen i Slite till riksintresse, gick ut i måndags hade myndigheten fått in elva remissvar.
Horisont har gått igenom dem alla, och det är tydligt att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap inte får mycket medhåll för sitt förslag. Tvärtom.
Boverket går allra längst i sin kritik och förklarar hela förslaget som oförenligt med miljöbalken. ”Kalk- och märgelfyndigheten, brytningen av kalk- och märgelsten samt tillverkningen av cement i Slite på Gotland utgör enligt Boverket inte ett område av riksintresse enligt 3 kap. 9 § andra stycket miljöbalken. Därmed saknar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, författningsstöd för det aktuella utpekandet”, inleder Boverket sitt remissvar.
Man fortsätter med att förklara det i den del av miljöbalken som man hänvisar till, fastslås att riksintresse för totalförsvaret ”enbart kan avse områden för totalförsvarets anläggningar”. Och vidare att det område som MSB nu pekar ut inte är en sådan anläggning.
Av de övriga tio remissyttrandena betonar sex instanser allvarliga risker för grund- och dricksvattennivåerna.