Meny
E-tidning
Annons
Annons

Samhälle & politik

Nordkalk får bryta sten i 30 år till

Text Christer Bjöhle Foto Christer Bjöhle/ grafik Publicerad: 2024-12-23

Nordkalk får bryta sten i 30 år till

Det är på fastigheten Lärbro Stora Vikers 1:94, som redan domineras av kalkbrottet sydost om Kappelshamnsviken, som Nordkalk nu vill både utöka och fördjupa brytningen. 

.

Nordkalk vill bryta ytterligare totalt 69,2 miljoner ton kalksten i Klinthagentäkten i Lärbro. 

I dag kom domen från mark- och miljödomstolen med en tidig julklapp: domstolen ger Nordkalk tillstånd för fortsatt och utökad brytning i 30 år framåt. 

Nordkalks ansökan om utökad brytning av kalksten, gäller företagets brott Klinthagen på fastigheten Stora Vikers 1:94 i Lärbro, sydost om Kappelshamnsviken.

Nordkalk vill både utöka brottets storlek och bryta djupare; i ansökan som lämnades in för ett och ett halvt år sedan ber bolaget om att få bryta max 3,6 miljoner ton om året och max 69,2 miljoner ton totalt. Dessutom vill man få tillstånd att årligen avleda 300 000 kubikmeter yt- och grundvatten, som läcker in i täkten, till Region Gotlands VA-system.

Ansökan gäller 30 år framåt.

När mark- och miljödomstolen meddelade sin dom klockan 13 i dag, måndag 23 december 2024, var det ett medhåll på alla avgörande punkter:

Nordkalk får tillstånd att "bedriva fortsatt och utökad täkt av kalksten, "med en maximal årlig volym om 3,6 miljoner ton och en maximal volym om 69,2 miljoner ton", skriver rätten, och fortsätter med att konstatera att tillståndet ger bolaget rätt att "utföra samtliga arbetsmoment som erfordras för en fortsatt och utökad drift av verksamheten, bla borrning, sprängningsarbeten, schaktning, uppläggning, lastning, krossning och transporter av kalksten samt åtgärder för efterbehandling av täkten, allt i huvudsaklig överensstämmelse med ansökan jämte bilagor."

 

Även vad gäller vattenavledningen går domstolen på företagets linje. Max 300 000 kubikmeter inläckande vatten, både yt- och grundvatten, får Nordkalk leda bort från täktområdet varje år.

Ett antal villkor och skyddsåtgärder kommer med tillståndet, bland annat att bortledning av vatten från täkten via Klinthagenbäcken får ske med ett maximalt flöde på 200 liter i sekunden, och att havsöringens lek i nämnda bäck ska inventeras vartannat år från det att vattenavledningen via bäcken påbörjas. Därtill sätts en miniminivå för vattnet olika mätpunkter, och en rad olika maxnivåer för bland annat buller och vibrationer från sprängningar.

 

Den brytning som i dagsläget sker i Klinthagentäkten, sker inom ramen för det tillstånd som slogs fast av mark- och miljödomstolen 2019.

Annons Annons

I maj 2023, vilket var strax innan den nu behandlade ansökan lämnades in, återstod drygt 13 miljoner ton att bryta enligt det gamla tillståndet.

Nordkalk själv beräknar att man når maxkapaciteten av brytning enligt det tillståndet under 2025.

Domstolen kräver nu av Nordkalk att man senast den dag då det nya tillståndet börjar nyttjas, avsätter en ekonomisk säkerhet på 30,6 miljoner kronor "för fullgörandet av den efterbehandlingsskyldighet som gäller för verksamheten". Därefter ska denna summa räknas upp i januari vart femte år, enligt konsumentprisindex.

— — —

PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.

— — —

HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.

Annons Annons

Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev!

Få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!

Anmäl dig här
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024