Meny
E-tidning
Annons
Annons

Samhälle & politik

RG föregår domstolsprocess – skriver avtal

Text Christer Bjöhle Foto Tommy Söderlund Publicerad: 2024-12-31

RG föregår domstolsprocess – skriver avtal

I slutet av januari ska Heidelberg Materials ansökan om fortsatt brytning i 30 år till tas upp i mark- och miljödomstolen.

Men redan nu har Region Gotland tecknat avtal med bolaget om hur ersättningen för de förväntat sjunkande vattennivåerna i området ska regleras. 

Heidelberg Materials, tidigare Cementa, i Slite har ansökt om att få förlängt tillstånd att bryta kalksten i File Hajdar-täkten på norra Gotland. Ansökan gäller ett tillstånd på 30 år och innefattar också att man vill bryta djupare ned i marken och att täktområdet ska utökas i storlek.

I sin ansökan konstaterar Heidelberg att brytningen sannolikt kommer att påverka vattentillgången i området, och i och med det finns i ansökan också en rad utfästelser om olika åtgärder för hur bolaget ska kompensera detta bortfall av vatten.

Än är det dock inte klart att Heidelberg får gehör för sin ansökan; mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt kommer att ta upp ärendet i slutet av januari och början av februari.

 

Men trots att Heidelberg ännu inte har fått något tillstånd att fortsätta bryta i File Hajdar-täkten, har tekniska nämnden inom Region Gotland redan nu valt att skriva ett avtal med Heidelberg om hur deras vattenkompensation ska se ut.

Enligt avtalet, som tekniska nämnden på sitt sammanträde den 18 december beslutade att skriva under, ska Heidelberg bygga dels en vattenreningsanläggning, dels en vattenledning från reningsanläggningen till Region Gotlands vattenverk i Othem. Dessutom ska Heidelberg förse regionen med 220 000 kubikmeter vatten per år; detta vatten ska pumpas ur täkten, renas i bolagets anläggning och sedan transporteras via ledningen till Othem. Vattnet ska när det når Othem vara av sådan kvalitet att det bara behöver UV-behandlas och kloreras vid regionens vattenverk för att uppnå dricksvattenkvalitet.

Beslutet att föregå domstolens behandling av tillståndsfrågan och skriva ett avtal om en kompensation innan tillstånd är givet, fick skarp kritik på nämndsammanträdet; Miljöpartiet försökte få nämnden att skjuta på en eventuell underskrift av avtalet till dess domstolen sagt sitt, men fick inte gehör för detta. MP:s ordinarie ledamot i tekniska nämnden, Tomas Rådkvist, reserverade sig därmed mot beslutet, med bland annat följande protokollsanteckning:

"Jag och Miljöpartiet reserverar oss mot beslutet att skriva avtal med Heidelberg Materials.

Annons Annons

Det kan inte vara i regionens intresse att underlätta domstolsförhandlingarna för Heidelberg vilket är konsekvensen av att ingå detta avtal i förtid."

Vänsterpartiets Per Edman valde att inte delta i beslutet, då han vid sittande bord inte ansåg sig ha tillräcklig kunskap eller kännedom om vad avtalet, eller Heidelbergs åtaganden, faktiskt innebär. Övriga partier röstade för att Region Gotland skriver avtal med Heidelberg innan mark- och miljödomstolen tagit upp fallet.

 

Även en helt annan händelse har fått kritik för att kunna ge Heidelberg ett triumfkort i domstolsförhandlingarna; när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i november lade fram förslaget att Heidelbergs kalkstensbrytning och cementproduktion i Slite borde utses till riksintresse för totalförsvaret, menade kritiker att myndigheten spelade bolaget i händerna genom att potentiellt ge brytningen utökat skydd.

Horisonts genomgång av alla remissvar visade att den absoluta majoriteten av remissinstanser var skarpt kritiska till det föreslagna riksintresset. MSB har ännu inte tagit beslut i frågan.

— — —

Läs mer: 

MSB:s förslag sågas av remissinstanserna (Horisont 18 december 2024)

Kalk ställs mot el och vatten: En jättemålkonflikt (Horisont 16 december 2024)

Öns cement och el viktiga för försvaret (Horisont 4 november 2024)

— — —

PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.

— — —

HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.

Annons Annons

Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev!

Få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!

Anmäl dig här
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2025