Fem instanser överklagar Nordkalks nya 30-åriga brytningstillstånd i Klinthagen.
Men tre av dem ber om längre tid att motivera sin överklagan.
Nordkalk har ansökt om nytt tillstånd att få fortsätta, och även utöka, sin kalkstensbrytning i Klinthagstäkten i Lärbro, och dagen före julafton kom domen från mark- och miljödomstolen: Nordkalk beviljades ett 30-årigt tillstånd.
I måndags gick överklagandetiden ut, och då hade fem instanser överklagat tillståndet. Det handlar om Naturskyddsföreningen, Naturvårdsverket, Urbergsgruppen, Länsstyrelsen på Gotland samt Region Gotland.
Urbergsgruppen är mest detaljerade i sin överklagan; gruppen överklagar beslutet och yrkar i första hand att hela tillståndet upphävs. I andra hand kräver man en tydligare redovisning av brytningens negativa klimatpåverkan och vilka åtgärder företaget tänker sätta in mot dessa.
Man anser också att det behövs ett tillstånd enligt Natura 2000 för påverkan av Hoburgsmyr och vissa fjärilsarter – apollofjäril och svartfläckig blåvinge – som lever där.
Även Naturskyddsföreningen överklagar i första hand hela tillståndet, och i andra hand kräver man likt Urbergsgruppen att Natura 2000-tillstånd ska sökas eftersom täkten kommer att påverka Hoburgsmyr och bland annat dess fjärilar. Utöver detta kräver man att villkoren gällande buller från verksamheten skärps.
Både Länsstyrelsen på Gotland, Region Gotland och Naturvårdsverket överklagar, men ber om anstånd på grund av julledighet och hög arbetsbelastning och vill ha mer tid på sig för att precisera sin överklagan.
— — —
Lär mer:
Nordkalk får bryta sten i 30 år till (Horisont 23 december 2024)
Nu avgörs Nordkalks ansökan om fortsatt brytning (Horisont 23 oktober 2024)
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.