Bilden: Sajten gpsjam.org uppdaterar löpande eventuella GPS-störningar världen över. Gröna områden har inga störningar; i röda områden råder mest störningar. Den här skärmdumpen är från tidigare denna vecka.
Omfattande störningar i GPS-systemet har pågått över Gotland de senaste två månaderna, rapporterar Expressen.
"Vi har beredskap", säger försvarsministern.
Enligt tidningen Expressen har omfattande GPS-störningar drabbat bland annat Gotland och delar av Öland i över 60 dagar. Tidningen skrev i fredags om störningarna, som pågår över delar av Östersjön. Regeringen och försvarsminister Pål Jonson känner till störningarna och följer dem noggrant.
”Regeringen följer läget noga och har en nära dialog med både Finland och de baltiska länderna respektive inom Nato och EU. Vi har också beredskap för att omvärldssituationen i vårt närområde är sådan att denna typ av hot, störningar och påtryckningar kommer att fortsätta”, säger Pål Jonson till Expressen, som också skriver att berörda myndigheter samarbetar med informationsutbyte kring de pågående störningarna.
De myndigheter man syftar på då är bland andra Luftfartsverket, Sjöfartsverket, Transportstyrelsen, MSB, Försvarsmakten, Kustbevakning och Post- och Telestyrelsen.
GPS-system används som navigationshjälp av både flygplan och fartyg i hela världen; om GPS-system störs ut kan det teoretiskt få allvarliga konsekvenser för exempelvis flygtrafiken, även om både flygplan och flygplatser har alternativ utrustning som underlättar landning även utan GPS.
GPS-störningar har inträffat förr; så sent som förra våren uppmärksammades också störningar kring Östersjön, då i flera Natoländer och främst längs Natos gräns mot Ryssland – som då pekades ut som potentiellt ansvarigt för störningarna. "Ryssland har övat på den här typen av förmåga", sade då Mikael Ågren, Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör, i mars 2024 till Expressen.
I april i fjol skrev även det amerikanska nyhetsmagasinet Newsweek att mycket pekar på att Ryssland medvetet orsakar störningar i GPS-systemen i sitt närområde; en teori enligt magasinet var då att man försökte skydda enklaven Kaliningrad från ukrainska drönarattacker. "Det är uppenbart att det har en påverkan på Natoländernas säkerhet, så effekten är stor och vi kan inte bara låtsas att det är något som ingår i att bo nära Ryssland – för det ska det inte göra", sade Karoliina Ainge, tidigare cybersäkerhetschef i Estland, till Newsweek.
Enligt Newsweek påverkade GPS-störningarna förra våren "tiotusentals civila flygningar". Hur många som påverkats hittills av de nu pågående störningarna över bland annat Gotland är oklart, men Expressen skriver att enligt försvarsminister Pål Jonson arbetar Sverige för att få EU att ta upp frågan i den internationella luftfartsorganisationen ICAO.
Även Försvarsmakten har span på vad som pågår. "Vi följer kontinuerligt utvecklingen av säkerhetsläget", sade Marie Tisäter, kommunikatör på Försvarsmakten, till Expressen i går lördag.
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.