Region Gotland gick back med 186 miljoner kronor under 2024 – vilket är 78 miljoner kronor bättre än den senaste prognosen.
"Det visar att de åtgärder vi vidtagit har haft effekt", kommenterar Meit Fohlin, regionstyrelsens ordförande.
Bokslutet för 2024 är klart, och visar på ett minusresultat på 186 miljoner kronor. Den sista prognosen som gjordes i slutet av 2024 sade -264 miljoner, så utfallet – som alltså är 78 miljoner kronor bättre än prognosen – förbättrades relativt kraftigt under slutet av året.
"Givet det mycket svåra budgetåret, då vi gjort det ovanliga att budgetera med underskott, har vi landat väl. Trots att det blev ett något större underskott än planerat är jag glad att vi under året lyckats vända utvecklingen och att vi nu ser att de åtgärder som vidtagits för att minska underskottet har haft effekt. Verksamheterna och nämnderna har tagit ett stort ansvar i en tuff tid. Alla åtgärder har spelat roll. Nu använder vi överskott från tidigare år för att ta hand om årets underskott", säger regionstyrelsens ordförande, Meit Fohlin (S), i en skriftlig kommentar kring resultatet.
Underskottet beror främst på att inflationen har pressat upp kostnaderna för pensionsavsättningar; dessa uppgick 2024 till 856 miljoner kronor, vilket är 25 procent mer än 2023 och en fördubbling jämfört med 2022 då pensionsavsättningar kostade regionen "bara" 428 miljoner kronor.
Att pensionsavsättningarna skjutit i höjden de senaste åren är en effekt av inflationen och anses vara av tillfällig karaktär; motsvarande kostnad för 2025 väntas bli cirka 300 miljoner kronor lägre än 2024.
I övrigt kan noteras att...
...kostnaderna för inhyrd personal minskade med 35 procent, till 69 miljoner kronor.
...semesterlöneskulden minskade med fyra miljoner kronor sedan alla regionanställda uppmanades att faktiskt ta ut sin semester under året.
...skatteintäkterna ökade med 2,3 procent, vilket är mindre än vanligt och förklaras av konjunkturen.
...investeringsutgifterna, inklusive exploateringskostnader, landade på 700 miljoner kronor – här ingår bland annat de pågående byggena av ett äldreboende i Klintehamn och ett badhus i Visby.
"Jag är nöjd med att de åtgärder som beslutades för att minska underskottet har börjat ge effekt. Trots det har vi stora utmaningar kvar, inte minst inom hälso- och sjukvården. Det kommer att vara avgörande framåt att verksamheterna fortsätter att arbeta med effektiviseringar och förbättringar för att på så sätt nå en ekonomi i balans. Nu måste också staten ta sitt ansvar och kompensera oss för de enorma merkostnader som Gotlands ö-läge innebär", säger regiondirektör, Stefan Hollmark i pressutskicket.
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.